SUKOB ZBOG POŠTE

Iz Bruxellesa packa za Dončića i upozorenje Drobnjaku

24.05.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Europska komisija uputila je pismo Vladimiru Drobnjaku, šefu misije RH pri EU, u kojem izražava zabrinutost za hrvatsko tržište poštanskih usluga. U Bruxellesu smatraju kako se ne provodi liberalizacija već osigurava monopol Hrvatskoj pošti (HP)

Za Europsku komisiju sporno je tumačenje Zakona o poštanskim uslugama u dijelu koje se odnosi na univerzalnu poštu od strane Ministarstva prometa.

Univerzalna pošta oslobođena je plaćanja PDV-a jer se smatra javnim dobrom. Na taj način se subvencionira dostava pisama i paketa za sve građane bez obzira gdje žive.

Jedini koji može raditi s univerzalnom poštom je HP i to pravo mu je dano u idućih 15 godina. Privatne operatere smeta, posebno je u tome glasan CityEX, što se pod univerzalnu poštu guraju i poslovi koje HP radi s velikim korisnicima poštanskih usluga

Generalni direktor za unutarnje tržište i usluge Europske komisije Jonathan Faull u pismu Drobnjaku piše kako 'Komisija izražava žaljenje što je Ministarstvo prometa izdalo vrlo restriktivnu interpretaciju nacionalne poštanske legislative vezano uz organizaciju procedure o javnim natječajima'.

'Vaše su vlasti, čini se, zauzele stajalište kako se samo određeni pružatelj univerzalne usluge može formalno natjecati u procesu natječaja za pružanje univerzalne poštanske usluge', stoji u pismu.


Komisija upozorava da se tako krše poštanski acquis i zakoni EU o tržišnom natjecanju te se ponovo uvodi monopol

Reakciji Komisije prethodila je žustra višemjesečna prepiska CityEX-a, Hrvatske pošte, Ministarstva prometa i Ministarstva gospodarstva. Zanimljivo je kako ministarstva različito tumače odredbe Zakona o poštanskim uslugama.

Odjel za sustav javne nabave pri Ministarstvu gospodarstva početkom godine za CityEX je dao tumačenje u kojemu stoji da HP više nema isključivo pravo za obavljanje rezerviranih univerzalnih usluga.

'Štoviše, novi zakon ne poznaje pojam rezerviranih univerzalnih usluga', ustvrdila je pomoćnica ministra gospodarstva Teja Kolar te je dodala kako bi naručitelji trebali kao predmet nabave odrediti 'poštanske usluge' umjesto, primjerice, univerzalne ili zamjenske.

Ministarstvo prometa se pozvalo na stručno mišljenje Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). Pomoćnik ministra Dan Simonić je napisao da je zakon 'univerzalnu uslugu uredio kao javni interes te je na određeni način, po njezinim osnovnim značajkama, izdvojio iz tržišnog natjecanja'.

Na to je burno reagirao CityEX upozoravajući da je stav Simonića suprotan Zakonu i direktivama EU. Ustvrdili su kako to ministarstvo nema nadležnost tumačiti javnu nabavu u segmentu poštanskih usluga i tražili su da se to mišljenje povuče. Resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić odbacio je sve primjedbe CityEX-a kao 'proizvoljne i neutemeljene'.