NOVI POČETAK

Ivica Pivac: 'Sa Šaranovićem nikad nismo kontaktirali, sa svim dioničarima želimo zajedno raditi na jačanju Kraša'

25.11.2019 u 10:15

Bionic
Reading

Ivica Pivac, predsjednik Uprave MI Braća Pivac u intervjuu Jutarnjem listu govori o preuzimanju Kraša i otkriva daljnem planove za tvrtku, radnike i proizvodnju. Prenosimo najzanimljivije dijelove intervjua

Kako se osjećate sada kad ste postali većinski vlasnik Kraša?

'Uzbuđen sam i sretan jer znam da je pred nama jedna dobra priča koja će se razvijati onako kako to perjanica hrvatske prehrambene industrije i zaslužuje. Mi smo dionice Kraša počeli kupovati prije deset godina i uvijek smo to radili otvoreno i transparentno na burzi, pod vlastitim imenom. Jasno smo isticali da Kraš smatramo perspektivnom tvrtkom, a ulaganje u nju dobrim poslovnim potezom kojim dodatno jačamo domaću prehrambenu industriju. Iako isprva nismo namjeravali preuzeti Kraš, splet okolnosti naveo nas je da pokrenemo proces javne ponude i, eto, postanemo većinski vlasnici. To što su radnici okupljeni u Kraš ESOP-u glasali s gotovo 99 posto udjela u prisutnom temeljnom kapitalu društva za prodaju dionica na svojoj skupštini, velik nam je poticaj, ali i obveza da Kraš i dalje razvijamo sukladno našem planu i na korist svih zaposlenika.

Jeste li zadovoljni načinom na koji sadašnja uprava vodi Kraš?

'Zadovoljni smo. Da nisu stvorili uspješnu tvrtku, ne bismo je niti kupovali. Plan je zajedno sagledati stanje i iskoristiti iduću godinu za detaljnu analizu svih postojećih proizvodnih linija i procesa te pripremu kvalitetnog plana restrukturiranja i daljnjih ulaganja. Prije svega moramo ojačati efikasnost distribucijskih kanala Kraševih proizvoda tamo gdje su već prisutni, ali i otvarati nova tržišta. Tim koji vodi Kraš ojačat ćemo stručnjacima kako bismo dali zamah rastu i pomogli u ostvarenju poslovnih ciljeva. Iduće dvije godine bit će presudne i oslikat će mogućnosti daljnjeg napretka Kraša, a prave rezultate vjerojatno ćemo moći vidjeti tek nakon tog razdoblja. Kraš moramo dovesti na razinu profitabilnosti ostalih konditorskih proizvodnih kompanija u EU i dosegnuti njihov nivo produktivnosti. Dakle, plan je i dalje unapređivati poslovanje Kraša, a ne provoditi promjene radi samih promjena.

Hoćete li postaviti svoje ljude u Upravu i NO tvrtke? Namjeravate li vi ili netko drugi iz MIBP-a sudjelovati u vođenju Kraša?

'Kraš neće voditi naši, nego Kraševi ljudi. Tko god je sad u Krašu ili će u njega doći, mora raditi u interesu tvrtke, a ne u interesu Pivca ili nekog trećeg. Osobno nikada nisam ručao niti počastio nekoga na račun ijedne tvrtke koju smo preuzeli, a to neću napraviti ni u slučaju Kraša. Za razliku od mnogih, mi nikada nismo preuzimali tvrtku da bismo je stavljali pod hipoteku. Tko bude radio u interesu Kraša, radit će u interesu svih dioničara, radnika i potrošača. Smatramo da je za Kraš najbolje da ga i dalje vodi profesionalni menadžment koji ćemo po potrebi ojačati dokazanim profesionalcima. Naš su primarni biznis i dalje meso i mesne prerađevine, a na čelu Kraša mora biti netko tko poznaje tu industriju, preferencije potrošača te domaće i regionalno tržište. Jedino tako Kraš može ići naprijed.

Kraš Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Photo:Krasnodar

Možete li jasnije reći: je li vas kontaktirao Nebojša Šaranović?

'Ne, nitko nas nije kontaktirao'.

Nije li to malo čudno? Najlakše je neku tvrtku preuzeti u dogovoru s većinski dioničarom, pokušati preuzeti njegov paket...

'Teško je komentirati tuđe poslovne odluke, ali činjenica je da već godinama komuniciramo da nismo zainteresirani za prodaju svojeg paketa dionica te da ulaganje u Kraš smatramo dobrim poslom. To se nije promijenilo ni u posljednjim mjesecima', poručio je Pivac u intervjuu za Jutarnji list.