ANTIRECESIJSKI PROGRAM

Italija zamrzava plaće zastupnicima

  • Autor: HRT/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.05.2010 15:24
  • Objavljeno 26.05.2010 u 14:10
Colosseum rim

Colosseum rim

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Italija je oštro krenula u antirecesijsku borbu. Plaće parlamentarnih zastupnika, dužnosnika i menadžera u javnim poduzećima zamrznut će se na tri godine, a sva ministarstva svoje će troškove morati smanjiti na najmanje deset posto. Naravno, zamrzavaju se i plaće svih djelatnika u javnom sektoru, što je ponovno izazvalo val nezadovoljstva

Sektor javnih službi već odavno plaća tuđe dugove i trpi stalna smanjenja plaća. Zato molimo da nas se barem ovaj put poštedi novih mjera. Svjesni smo da treba nešto učiniti kako se ne bi ponovila situacija iz Grčke. Ali isto tako znamo da država ne može stalno tražiti spas jedino u smanjenju plaća zaposlenika u javnim službama, misli Simona Casadel iz sinidkata javnih službi.

Radnici traže pravednije rezanje plaća. Radniku je svaki euro važan, pogotovo kad se zna da su im plaće ionako premalene. Traže da se uvede reciprocitet, odnosno da se onima s većom plaćom više i uzme.

Naime, u Italiji je najveća razlika između plaća radnika i članova uprave u javnim poduzećima - radnici zarađuju čak 15 puta manje. Naravno, u tim zahtjevima podupire ih i oporba.

Za razliku od grčkih kolega iz parlamenta, kojima se, unatoč krizi, plaće ne mijenjaju, talijanski zastupnici, a to je inače najmnogoljudniji parlament u Europi, sljedeće tri godine imat će deset posto manju plaću. No i s ovim novim smanjenjem plaća će im biti itekako dovoljna jer su i dalje najplaćeniji zastupnici u Europi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi