vruće političko pitanje

Italija raspravlja o raspodjeli europskog novca za oporavak od koronakrize

07.01.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Talijanski premijer Giuseppe Conte signalizirao je da je spreman na kompromis u sukobu u vladajućoj koaliciji oko raspodjele 209 milijardi eura iz europskog fonda za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa

Conte je od prošlogodišnjeg rujna na čelu koalicije lijevog centra, koju čine Pokret pet zvjezdica (M5S), socijaldemokrati (PD) i dvije manje stranke, Italia Viva (IV) i Liberi e Uguali (Slobodni i Jednaki).

Šef stranke vladajuće koalicije Italia Viva (IV) Matteo Renzi zatražio je više ulaganja u zdravstvenu zaštitu i nije se složio s premijerovim planom da o raspodjeli novca odlučuju menadžeri a ne parlament. Sukob je zamalo doveo do ostavke dvojice ministara i IV-a i koaliciji je prijetio raspad.

Premijer je u srijedu rekao da je od ministarstva gospodarstva dobio izmijenjeni plan raspodjele europskog novca, koji će se jasnije usredotočiti na određena područja. Plan predviđa veća izdvajanja za zdravstvo, mlade i neprofitni sektor, vrtiće i osobe s invaliditetom.

"Dvjestodevet milijardi koje nam daje Europa ogroman je resurs, ali moramo pažljivo vagati naše odluke", napisao je Conte na Facebooku.

Plan ministarstva gospodarstva sada će razmotriti političari vladajućih stranaka i potom će biti podastrt ministarskom vijeću. Tek ako ga ono usvoji, ide u parlament.

  • +10
Koronavirus, Italija Izvor: Profimedia / Autor: Riccardo Giordano/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia