POMOĆ VINARIMA

Isplaćeno prvih 10 milijuna kuna za projekte iz Vinske omotnice

20.10.2014 u 11:25

Bionic
Reading

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je više od 10 milijuna kuna na račune osam korisnika kojima su odobreni projekti iz Vinske omotnice, a koji su zatražili isplatu predujma kako bi mogli započeti s investicijom, izvjestili su danas iz Agencije

Nakon dosadašnjih natječaja za sve tri mjere iz Vinske omotnice, Agencija je do sada izdala 48 odluka o odobrenju projekata na iznos potpore od 43,4 milijuna kuna.

U tijeku je natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. za mjeru promidžba na tržištima trećih zemalja u 2015., a do kraja mjeseca raspisat će se natječaji i za druge dvije mjere, napominju iz Agencije.

Podsjećaju da je nacionalni program pomoći sektoru vina petogodišnji program u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz tzv. europske Vinske omotnice.

Cilj programa je povećanje konkurentnosti naših vinara kroz tri mjere u okviru projekata restrukturiranja i konverzije vinograda, izgradnje i opremanje vinarija te projekte marketinga i promocije vina.

Za dodjelu bespovratnih sredstava mogu se prijaviti vinari i vinogradari koji su upisani u Vinogradarski registar. Najmanji iznos potpore je 3.000 eura, a najveći 750.000 eura, ovisno o mjeri, a za završene projekte Agencija isplaćuje od 50 do 80 posto ukupno prihvatljivih troškova.