VEĆINA U PLUSU

Investicijski fondovi zablistali u ožujku

03.04.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Nakon vrlo dobrih rezultata u veljači, ožujak je za otvorene investicijske fondove bio još uspješniji. Od 84 aktivna fonda, 66 ih je zabilježilo porast vrijednosti udjela, a samo 18 ih je protekli mjesec pretrpjelo gubitke

Daleko najuspješniji bio je dionički fond NFD Aureus US Algorithm s mjesečnim prinosom od 7,61 posto. Ovaj fond koji je u potpunosti utemeljen na algoritamskim sustavima trgovanja primarno ulaže u dionice izdavatelja sa sjedištem u SAD-u i Kanadi.

Među dioničkim fondovima snažan mjesečni rast (iznad tri posto) ostvarili su i Ilirika Azijski Tigar (+5,33%), ZB Aktiv (+3,10%) i OTP Europa Plus (+3,03%). Gubitničku listu predvodio je fond AC Rusija, koji je pretrpio pad vrijednosti udjela od 2,31 posto.

Od 15 mješovitih fondova, devet je zabilježilo rast vrijednosti, a najuvjerljiviji je bio ZB global s mjesečnim rastom od 3,51 posto. U grupi mješovitih fondova našao se i najveći mjesečni gubitnik, fond ICF Balanced. Njegova vrijednost je potonula čak 8,80 posto, uslijed pada vrijednosti korporativnih obveznica Metroneta i Optime telekoma, koje čine značajan udjel u portfelju ovoga fonda.

Problematične obveznice domaćih kompanija pokosile su i obvezničke fondove Erste bond i PBZ bond, čije vrijednosti udjela su oslabjele 5,85 odnosno 3,99 posto. Među obvezničkim fondovima najuspješniji je bio ZB bond s blagim rastom od 1,11 posto.

Niskorizični novčani fondovi zabilježili su blago pozitivne prinose u skladu s niskim kamatnim stopama na tržištu novca.

Najbolje rezultate od početka godine pokazuju dionički fondovi usmjereni na domaće i regionalne dionice, a na samom vrhu su i dalje indeksni fondovi OTP Indeksni (+14,64%) i VB CROBEX (+13,72%). U prvom kvartalu najgore su prošli ulagači koji preferiraju zlato o čemu svjedoči pad vrijednosti udjela fonda Ilirika Gold od 12,47 posto.