SVIJET BOLJIH MOGUĆNOSTI

'Internet čovjeku olakšava jednu od najtežih životnih odluka – odabir radnoga mjesta'

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 27.11.2019 15:50
  • Objavljeno 10.07.2019 u 11:14
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pristup najnovijim tehnologijama važan je preduvjet za kvalitetniji i jednostavniji život te stvaranje i razvoj poslovanja. Upravo zato najbolja mreža i brzi internet moraju biti dostupni u svakom kutku Hrvatske kako bi svi već danas živjeli bolje, uspješnije i kvalitetnije, stvarajući tako bolju budućnost za sebe, a i za društvo u cijelosti

Jedan od važnijih preduvjeta za sretan život je kvalitetan i dobro plaćen posao.

Pronaći poslodavca koji to nudi lakše je otkako je prije godinu i pol lansiran portal adorio.hr (op.a. u početku se zvao naposlu.hr). Radi se o prvoj domaćoj platformi preko koje zaposlenici mogu ocjenjivati svog poslodavca.

Osnivač portala je 31-godišnji Puležanin Josip Burazer, kojem u razvoju projekta zdušno pomaže tri godine mlađi brat Danijel.

'Na ideju sam došao dok sam još živio i radio u Austriji. Takvi portali za ocjenjivanje poslodavaca postoje u cijelom svijetu, a najpoznatiji je američki Glassdoor. Rade na sličnom principu kao TripAdvisor, Booking ili Airbnb za ocjenjivanje restorana, hotela i privatnog smještaja. Ti portali su strašno podigli kvalitetu usluge u turizmu. Nadam se kako će naš portal slično napraviti na hrvatskom tržištu rada. Učiniti ga otvorenijim i poboljšati radne uvjete', rekao je za tportal Josip.

U razvoj portala krenuo je bez velikih očekivanja. Prvo je na websiteu ponudio recenzije o poslodavcima. To je izazvalo veliko zanimanje pa je, na traženje korisnika, dodao i analize plaća po zanimanjima. Broj posjetitelja portala je samo rastao, što je ohrabrilo Josipa da krene još ozbiljnije u razvoj projekta te se on pretvorio u pravi startup.

Izvor: tportal.hr / Autor: HT

Kako se priča zahuktala, Josipu se u listopadu prošle godine pridružio brat Danijel, a koji je dotad radio u turističkoj agenciji.

'Danas mjesečno preko 100.000 korisnika posjeti naš portal. Taj broj i dalje raste. Imamo recenzije za više od dvije tisuće tvrtki', istaknuo je Danijel.

Reakcije poslodavaca na pojavu portala adorio.hr su dvojake. Tvrtke koje nude dobre uvjete oduševljene su što im se otvorio još jedan kanal za pronalazak novih zaposlenika, a poslodavci čiji su radnici nezadovoljni nisu presretni.

Braća Burazer u razgovoru s novinarom portala

Braća Burazer u razgovoru s novinarom portala

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Pojedine tvrtke su se žalile na određene recenzije, no poslodavci imaju mogućnost odmah ispod loše recenzije besplatno napisati svoj komentar', napomenuo je Josip.

Trenutna prosječna ocjena svih tvrtki na njihovom portalu je 3,0, što je ispod prosjeka ocjene na Glassdooru, a koja iznosi 3,3.

'Uvijek napominjemo da je to pomalo iskrivljena slika. Naše iskustvo je da će češće ocijeniti netko tko je nezadovoljan nego netko kome je dobro na poslu, tako da smo sigurni da bi prosječna ocjena trebala biti veća kada bi se više zadovoljnih radnika odlučilo na ostavljanje recenzije. Ukupan broj ocjena je oko 10.000, ali to još uvijek nije dovoljno da možemo napraviti relevantnu sliku uvjeta rada u domaćim kompanijama', objasnio je Danijel.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Braća imaju velike planove za daljnji razvoj startupa. Nadaju se do kraja godine prestići po broju posjeta konkurentne portale i tad bi krenuli u snažnije reklamiranje i prodaju svog servisa poslodavcima. Već sad im nude poseban premium profil, koji se plaća, u kojem tvrtke mogu navesti više informacija o sebi. U budućnosti će nuditi pretraživanje baza životopisa, dublju analitiku plaća, a možda će raditi i recruiting zaposlenika za druge poslodavce.

Josip trenutno programira tražilicu koja bi pretraživala oglase za posao na web stranicama samih tvrtki.

Danijel radi na projektu izrade vodiča po zanimanjima za školarce i studente. Želja mu je preko tekstova, ali i kratkih videa, dati uvid u to kako izgleda radni dan jednog trgovca ili programera. Što im je sve trebalo da dođu do te pozicije i koji su najveći izazovi?

Inače su braća podijelila posao tako da je Josip zadužen za financije i development, dok se Danijel brine o prodaji i marketingu.

  • +11
  • +8

Josip i Danijel Burazer

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Dogovor je da se ne miješamo jednom drugo u posao. Možemo razgovarati o svemu, razmjenjivati ideje, ali točno se zna što je čija odgovornost. Opet, Josip je krenuo s portalom i on je njegova ideja. On je od početka imao viziju koju ja nadopunjujem. Njega bih ipak nazvao brojem jedan', sa smiješkom je objasnio Danijel.

Za dvije do tri godine nadaju se da će portal adorio.hrpostati veliko informativno središte na kojem će se sretati oni koji traže posao i oni koji ga nude.

'U Hrvatskoj postoji mnogo izvrsnih poslodavaca, koji su sad nevidljivi, a kojima na svom portalu nudimo priliku za pokazivanje kvaliteta. Internet i nove tehnologije učinile su to da nikad nije bilo jeftinije pronaći neku informaciju. Često se čuje kako poslodavci ne mogu naći radnike, a oni koji traže posao žale se da nema dobrih radnih mjesta. Naš portal otvorit će obzor jednima i drugima. Uz to će olakšati odluku koga zaposliti, odnosno kod koga raditi', uvjeren je Josip.

Za više inspirativnih priča iz svijeta boljih mogućnosti posjetite www.izsvijetaboljihmogucnosti@t.ht.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!