FEDERALNE REZERVE

Intenzivnija borba protiv inflacije: Evo što je najavio Jerome Powell

12.01.2022 u 06:53

Bionic
Reading

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell izjavio je da je američko gospodarstvo dovoljno zdravo i da mu je potrebna stroža monetarna politika

U sklopu svog saslušanja za potvrdu pred Odborom američkog Senata za bankarstvo, stambena i urbana pitanja, Powell je rekao da očekuje niz povećanja kamatnih stopa ove godine, uz smanjenje izvanredne pomoći koju je Fed pružao tijekom ere pandemije.

'Dok prolazimo kroz ovu godinu... ako se stvari budu razvijale prema očekivanjima, normalizirat ćemo politiku, što znači da ćemo u ožujku okončati kupovinu imovine, pa ćemo podizati stope tijekom godine', rekao je članovima povjerenstva.

'U nekom trenutku, možda kasnije ove godine, počet ćemo dopuštati da bilanca nestane, a to je samo put prema normalizaciji politike.'

Primjedbe je iznio tijekom dvoipolsatne sesije koja je uključivala pohvale za Fedovo postupanje u krizi, ali i kritike dužnosnika središnje banke zbog uočenih etičkih propusta. Neki republikanski senatori također su izrazili zabrinutost da je Fed možda previše skrenuo od svojih navedenih ciljeva, a to su stabilnost cijena, puna zaposlenost i nadzor banaka.

Ipak, na kraju se čini da Powell ide prema uspješnoj potvrdi punog Senata. Predsjednik Odbora Sherrod Brown, D-Ohio, i senator iz Pennsylvanije Patrick Toomey, republikanac, rekli da planiraju podržati nominaciju predsjednika Joea Bidena. Senatorica Elizabeth Warren rekla je pak da će se protiviti nominaciji, nakon što je Powella nazvala 'opasnim' tijekom prošlogodišnjeg saslušanja.

Dug put do normale

Mnoga pitanja s obje strane usredotočena su na inflaciju, a koja je blizu najviše razine u posljednjih 40 godina. Nakon što je porast proglasio 'prijelaznim' tijekom većeg dijela 2021. godine, Fed se fokusirao na zauzdavanje inflacije i očekuje se da će ove godine povisiti stope tri ili četiri puta u koracima od po četvrtinu postotnog boda.

Više kamatne stope kontroliraju inflaciju usporavanjem protoka novca koji brzo prolazi kroz gospodarstvo. U prošlih godinu i pol Fed i Kongres omogućili su poticaje vrijedne više od 10 bilijuna dolara.

'Ako vidimo da se inflacija zadržava na visokim razinama dulje od očekivanog, onda ćemo, s vremenom, povećati kamatu', rekao je Powell.

'Iskoristit ćemo naše alate da zauzdamo inflaciju.'

'Ono što nam zapravo govori to je da gospodarstvo više ne treba ili ne želi vrlo prilagodljive politike koje smo imali za suočavanje s pandemijom i njezinim posljedicama', rekao je Powell.

'Stvarno ćemo se ove godine pomaknuti na politiku koja je bliža normalnoj. Ali dug je put do normale od pozicije na kojoj se sada nalazimo', zaključio je čelnik Feda.