nakon 10 godina

Ingra uspješno izašla iz predstečajnog postupka

20.09.2023 u 12:04

Bionic
Reading

Ingra je završila postupak predstečajne nagodbe, čime je ta tvrtka za inženjering, graditeljstvo i energetiku zatvorila 10 godina dugo poglavlje financijskih opterećenja, a u budućnosti, među ostalim, planira dodatni iskorak prema zelenoj tranziciji, priopćeno je iz te kompanije

"Dioničko društvo za inženjering, graditeljstvo i energetiku Ingra dobilo je i formalnu potvrdu o završetku postupka predstečajne nagodbe temeljem rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu objavljenog 28. kolovoza, a formalno brisanje zabilježbe predstečajne nagodbe ujedno je i posljednji korak procesa kojim ta tvrtka zatvara 10 godina dugo poglavlje financijskih opterećenja", navodi se u priopćenju, objavljenom u srijedu.

Prema priopćenju Ingre, nova Uprava te tvrtke u posljednje je četiri godine provela sveobuhvatno financijsko, operativno i kadrovsko restrukturiranje.

Najznačajniji dio financijskog restrukturiranja bio je otkup 85 posto izdanja obveznica izdanih od društva Lanište d.o.o., a u sklopu čitavog procesa očuvano je vlasništvo nad cjelokupnom zgradom sjedišta Društva te su u cijelosti regulirani PIK instrumenti iz predstečajne nagodbe, kao i brojne druge obveze.

U sklopu kadrovskog restrukturiranja, navodi se, došlo je do temeljitog kadrovskog preustroja i značajnog smanjenja troškova, dok je operativnim restrukturiranjem ugašen velik broj (preko 20) povezanih društava, pa kompanija sada posluje kroz bitno jednostavniju organizaciju.

Tako uz maticu Ingra d.d. postoje još samo dva povezana društva. Sve financijske obveze Ingre, navodi se, sada su dugoročne, te u cijelosti usklađene s dugoročnim novčanim tokovima. Isto tako, veliki broj sudskih sporova koje je Ingra vodila sada je reguliran, u najvećem dijelu sporazumno, ističu iz Uprave Ingre.

Predsjednik Uprave Ingre Danko Deban naglašava da im je iznimno važno uskladiti poslovanje s najboljim primjerima dobre korporativne prakse. To se po njemu vidi i u godišnjem izvještaju HANFA-e o korporativnom upravljanju gdje se Ingra na redovitom tržištu nalazi pri samom vrhu po ocjeni usklađenosti s kodeksom korporativnog upravljanja.

"Uz to, velike smo napore u proteklom razdoblju usmjerili i na odnose s dioničarima i investicijskom javnosti, a tako ćemo i nastaviti.“, ističe Deban. 

 Uz inženjering i infrastrukturne projekte kao svoja tradicionalna područja djelovanja, Ingra u budućnosti planira i dodatni iskorak prema zelenoj tranziciji, te urbanom developmentu skandinavskog tipa.

Tako je u zadnjem tromjesečju ove godine planiran početak radova na izgradnji sunčane elektrane u Ivanić Gradu, dok se u Mokošici kraj Dubrovnika priprema izgradnja stambeno-poslovnog objekta koji će osigurati kvalitetniji životni prostor mladim obiteljima.