problemi u zagrebu

REOMA i C.I.O.S. podnijeli zahtjev za ovrhu Zagrebačkog holdinga, INGRA odustala jer želi ostati u partnerskim odnosima s Gradom

11.10.2021 u 14:42

Bionic
Reading

Nastavljaju se problemi za Zagrebački holding. HRT-u je potvrđeno da su prijedlog za ovrhu podnijeli REOMA Grupa, koja od Holdinga potražuje 14 milijuna kuna te C.I.O.S. Grupa kojoj Holding duguje 11 milijuna kuna. Od pokretanja ovrhe odustala je INGRA grupa jer želi ostati u partnerskim odnosima s Gradom

Iz C.I.O.S.-a ističu kako su pokretanje ovrhe pokrenuli jer iz Gradske uprave odbijaju bilo kakvu pisanu komunikaciju. Kažu kako potraživanja tvrtke CE-ZA-R prema Holdingu na današnji dan iznose 11.307.372 kune bez obračunatih kamata, dok dospjela potraživanja iznose 8.492.384 kune (bez kamata).

Dodaju kako se iz priopćenja bivšeg člana Uprave ZGH Ante Samodola dalo zaključiti da nisu imali vremena za odgovore na njihove dopise. Posebno u priopćenju spominju Darija Juričana "koji je poznat po želji da postane Milan Bandić".

'Ovim Vam putem potvrđujemo da je trgovačko društvo REOMA Grupa, nakon brojnih bezuspješnih pokušaja mirnog rješavanja predmetnog spora, koji datiraju od dana 21.6.2021. podnijelo Prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave protiv dužnika, trgovačkog društva Zagrebački holding dana 8.10.2021., priopćili su iz REOMA Grupe.

Dodaju kako ukupne dospjele, a neplaćene obveze Zagrebačkog holdinga prema njima i koje su predmet ovrhe iznose 14.055.648,97 kuna. Od toga se 10.638.853,97 kuna odnosi na uslugu preuzimanja i daljnje obrade glomaznog otpada i otpadne plastike (podružnica Čistoća), a iznos od 3.416.795,00 kuna odnosi se na uslugu preuzimanja i daljnje obrade ostalog otpada koji nije biorazgradiv (podružnica Gradska groblja).

U REOMA Grupi napominju kako Holding s plaćanjem obveza kasni u rasponu 30 do 90 dana te da su od 21. lipnja Upravi Holdinga i stručnim službama poslali više od 50 zamolbi radi dogovora o načinu i planu podmirenja dospjelih obveza i da su na njih dobili samo jedan odgovor.

Napominju kako zbog Holdingova duga imaju problema s likvidnošću te ispunjavanjem obveza prema poslovnim partnerima, bankama, leasing društvima i radnicima. Napominju i da su probleme pokušali premostiti putem faktoringa - financiranja prodajom potraživanja prema Holdingu, ali da faktoring društva odbijaju navedeni način financiranja zbog prevelikog rizika naplate od Holdinga. Također iz REOMA Grupe poručuju da će, unatoče svemu, nastaviti "savjesno i odgovorno ispunjavati sve svoje obveze prema Holdingu".

'Još nema službene potvrde da su ovrhe stigle u Holding', javlja Dnevnik HTV-a, no od pokretanja ovrhe odustali iz INGRA grupe jer žele ostati u partnerskim odnosima s Gradom.

Kad je riječ o C.I.O.S. grupaciji, koja od Holdinga potražuje 11 milijuna kuna, Petar Pripuz još je prošlog tjedna najavio pokretanje ovrhe, ali o tome nema službene potvrde. Ni iz Grada se nitko nije oglasio o ovrhama.

Gradonačelnikov zamjenik Luka Korlaet jučer nije htio komentirati problem s ovrhama, a na glasine o svojoj ostavci kazao je kako on i gradonačelnik Tomislav Tomašević djeluju kao tim i imaju sve pod kontrolom.

'O poroblemima u Gradu bit će riječi na redovitoj konferenciji za novinare koju gradonačelnik održava svakog utorka', dodao je Korlaet.