ZBOG NEPLAĆANJA

Ingra prijeti zatvaranjem zagrebačke Arene

Arena Zagreb

Arena Zagreb

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miscevic

Zbog toga što im Zagrebački holding duguje za održavanje dvorane, Ingra je najavila da će možda morati zatvoriti Arenu Zagreb kako ne bi bila ugrožena sigurnost posjetitelja

U srijedu će biti dvije godine otkako je dvorana otvorena, a tada ističu i jamstva za većinu ugrađene opreme. Ingra je dosad troškove servisirala vlastitim sredstvima, napominju, ali dugovi su dosegli takvu razinu da to više nije u stanju.

'Trenutačno sigurnost posjetitelja nije ugrožena, ali ukoliko ne budemo mogli vršiti redovito održavanje, Ingra nema drugih mogućnosti predviđenih ugovorom nego zatvoriti dvoranu', stoji u odgovoru glasnogovornika Ingre Danka Debana.

Zagrebački holding je ove godine trebao uplatiti 8,9 milijuna kuna, bez PDV-a. Dosad su platili tek 1,6 milijuna kuna. Kako za održavanje opreme kojoj ističu jamstva sada treba i avansno osigurati novac, dugovima opterećena Ingra to ne može podnijeti. Osim toga, Holding treba uplatiti i 17,7 milijuna kuna na račun depozita kod BKS banke. Depozit od 65 milijuna kuna služi kao jamstvo plaćanja godišnje rate zakupnine za dvoranu koja, bez održavanja, iznosi 7,2 milijuna eura. Taj iznos podmiruju Zagreb i Vlada, a s depozita se novac povlači u slučaju kašnjenja plaćanja.

U ovom trenutku Grad i Vlada su podmirili zakupnine za tri tromjesječja, ali kako su kasnili s dijelom uplata, novac je ranije povučen s depozitnog računa. Holding koji je 'posrednik' između investitora i Ingre taj novac mora namiriti. S druge strane, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović već godinu dana upozorava da im Grad i Vlada nisu podmirili novac za depozit i održavanje dvorane.

Prošlog tjedna je gradonačelnik Milan Bandić poručio da rade na dogovoru oko načina plaćanja. Novi direktor tvrtke Arena Zagreb Tomislav Pervan kaže da je objektivni trošak održavanja bio procijenjen na 2,1 milijun kuna za prvu godinu, a onda je ugovoren iznos od skoro devet milijuna. Ipak vjeruje da Arena neće biti zatvorena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi