podaci eurostata

Inflacija u eurozoni u veljači poskočila na 5,8 posto, snažno ubrzao rast cijena energenata

02.03.2022 u 11:49

Bionic
Reading

Godišnja stopa inflacije u eurozoni poskočila je u veljači na 5,8 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke, pokazale su u srijedu prve procjene

U siječnju godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 5,1 posto.

Rast cijena energije snažno je ubrzao u prošlom mjesecu, na 31,7 posto, sa siječanjskih 28,8 posto, potaknut poskupljenjem plina zbog problema u opskrbi koje se odrazilo i u cijenama struje, pa su brojne vlade odlučile pomoći građanima i kompanijama s plaćanjem računa.

Snažno su u veljači u zoni primjene zajedničke europske valute porasle i cijene svježe hrane, za 6,1 posto, nakon 5,2-postotnog skoka u siječnju.  

Kada se isključe oscilacijama podložne cijene svježe hrane i energije, godišnja stopa inflacija u zoni primjene zajedničke europske valute iznosila je u veljači 2,9 posto, procijenio je Eurostat. U siječnju iznosila je 2,4 posto.

Među članicama eurozone najviše stope inflacije bilježile su Estonija i Litva, od 13,9 odnosno 12,4 posto. Blizu je dvoznamenaste stope i Belgija, gdje je iznosila 9,6 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, inflacija mjerena HICP-om iznosila je u veljači 5,5 posto, pokazuje izvješće Eurostata.