podaci eurostata

Inflacija u eurozoni u kolovozu ubrzala na tri posto

31.08.2021 u 14:05

Bionic
Reading

Inflacija u eurozoni snažno je ubrzala u kolovozu, poduprta daljnjim poskupljenjem energenata i svježe hrane, te znatnijim rastom cijena industrijskih dobara, pokazale su u utorak prve procjene europskog statističkog ureda. Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u kolovozu je tako dosegnula tri posto, procijenio je Eurostat

To bi bio njihov najsnažniji rast od studenoga 2011. godine, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U srpnju su, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, potrošačke cijene u zoni primjene zajedničke europske valute bile više za 2,2 posto, pokazuje najnovije izvješće.

Najviše su ponovno poskupjeli energenti, za 15,4 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, te nešto snažnije nego u srpnju kada im je cijena porasla za 14,3 posto.

Brži rast cijena zabilježen je i kod svježe hrane, od 2,9 posto, nakon 1,9-postotnog u mjesecu ranije.

U usporedbi s kolovozom lani znatnije je ubrzao i rast cijena industrijskih dobara, na 2,7 posto, s 0,7 posto u srpnju, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda.

Rast cijena usluga blaže je pak ubrzao, na 1,1 posto, s 0,9 posto u srpnju.

Temeljna inflacija, koja isključuje promjenjive cijene energije i svježe hrane i čije kretanje prate u Europskoj središnjoj banci (ECB) pri donošenju odluka u monetarnoj politici, također je znatnije ubrzala, na 1,6 posto u kolovozu, sa srpanjskih 0,9 posto.