tportalova analiza

Inflacija nagriza standard: Usporedili smo troškove života u šest hrvatskih gradova

05.04.2024 u 06:23

Bionic
Reading

Porast troškova života u protekle dvije godine nagrizao je životni standard hrvatskih kućanstava. Najjače su skočili troškovi hrane i osobnih usluga, a inflatorni šok najteže je pogodio obitelji u nižim dohodovnim skupinama. Provjerili smo koliko iznosi prosječna potrošačka košarica u Hrvatskoj i usporedili troškove života u šest velikih hrvatskih gradova

Prema podacima globalne baze Numbeo, samcu je u Hrvatskoj prosječno potrebno 708 eura za pokrivanje životnih troškova bez troškova najma stana, a četveročlana obitelj troši u prosjeku 2475 eura.

U eri divljanja inflacije osjetno su porasle i plaće, ali većina obitelji suočila se s padom životnog standarda. U gradskim sredinama život je u prosjeku skuplji, a značajne razlike u troškovima postoje i između pojedinih hrvatskih gradova.

Komparirali smo troškove života za samca i četveročlanu obitelj u šest velikih hrvatskih gradova za koje globalna baza Numbeo posjeduje agregirane podatke.

Usporedba se odnosi na obitelji koje žive u vlastitoj nekretnini jer podaci ne uključuju troškove najma stana.

Turistička meka Dubrovnik je uvjerljivo najskuplji za život. Samcu treba 879 eura za osnovne potrebe, što je 24 posto više od hrvatskog prosjeka. Četveročlanoj obitelji je za pokrivanje troškova u Dubrovniku potrebno osigurati gotovo 3000 eura, što je dvadesetak posto više od nacionalnog prosjeka.

Život u Dubrovniku je desetak posto skuplji nego u Zagrebu, a najveća razlika je u troškovima prijevoza i režija, koji su osjetno veći. Namirnice u trgovinama u Dubrovniku su povoljnije, ali je zato osjetno skuplja hrana u restoranima. Prosječna dubrovačka plaća niža je dvadesetak posto od zagrebačke, što čini dodatnu razliku u kupovnoj moći u korist Zagreba.

Od promatranih gradova skuplji od Zagreba je i Zadar, u kojem je samcu mjesečno potrebno 826 eura, a četveročlanoj obitelji 2777 eura za pristojan život. Zbog ekspanzije turističke potrošnje u Zadru su osjetno više cijene ugostiteljskih usluga i prijevoza, a viši su i režijski troškovi.

Rijeka je najbliža nacionalnom prosjeku s troškovima od 707 eura za samca i 2505 eura za četveročlanu obitelj. U najvećem primorskom gradu cijene namirnica u trgovinama desetak posto su niže nego u Zagrebu, a osjetno su viši troškovi lokalnog prijevoza.

U odnosu na druge promatrane gradove, Zagreb ima najniže troškove javnog prijevoza i taksija te relativno niske troškove režija i vrtića.

Od promatranih šest gradova, najpovoljniji za život je Osijek, u kojem je samcu dovoljno 655 eura, a četveročlanoj obitelji 2259 eura. To je petnaestak posto niže nego u Zagrebu. Osječani imaju 11 posto niže cijene namirnica u trgovini, a hrana u restoranima jeftinija je gotovo 30 posto.

No uzimajući u obzir to da je prosječna plaća u Osijeku 971 euro, a u Zagrebu 1349 eura, kupovna moć u Osijeku je u prosjeku 12,4 posto niža nego u Zagrebu.