NEGATIVNI TREND

Industrijska proizvodnja pada li ga, pada

30.09.2013 u 12:34

Bionic
Reading

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu pala za 3,5 posto na godišnjoj razini, što je nešto veći pad nego što se očekivalo, ali manji nego mjesec dana prije

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u kolovozu ojačala za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine pala za 3,5 posto

To je nešto veći pad nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjivala su u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja pala za 3,3 posto, pri čemu su svi očekivali pad, i to između 1,5 i 5,0 posto.

To je već peti mjesec zaredom kako industrija slabi, no pad je ipak usporio u odnosu na srpanj, kada je proizvodnja potonula 4,1 posto.

'Industrijska je proizvodnja u kolovozu nastavila s negativnim godišnjim stopama, uz blago usporavanje godišnje stope pada u usporedbi sa srpnjem', navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad industrijske proizvodnje posljedica je slabosti domaće potrošnje, nejake inozemne potražnje zbog sporog oporavka gospodarstva eurozone od recesije, kao i restrukturiranja domaće industrije.

Promatrajući prema GIG-u, u kolovozu je na godišnjoj razini najviše, 17,2 posto, potonula proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s padom od 9,5 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala je, pak, za 4,6 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula za 3,7 posto.

U kolovozu je na godišnjoj razini porasla samo proizvodnja energije, za 14,3 posto.

'Promatrajući prema kategorijama NKD-a, visoke godišnje stope pada nastavljaju bilježiti proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava, uglavnom brodogradnja, od 49,9 posto, te proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda od 41,7 posto. Visoke godišnje stope pada u posljednja dva mjeseca bilježi i proizvodnja duhanskih proizvoda koja je u kolovozu smanjena za 50,3 posto na godišnjoj razini', navode analitičari Raiffeisenbank Austria

U prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 1,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.