inflacija i covid 19

Indija snizila prognozu gospodarskog rasta u novoj godini

31.01.2022 u 15:26

Bionic
Reading

Indija procjenjuje da će njezino gospodarstvo u fiskalnoj godini koja počinje u travnju porasti između osam i 8,5 posto, snizivši progonozu u uvjetima inflatornih pritisaka i širenja zaraze covidom 19

Indijsko gospodarstvo palo je u fiskalnoj godini 2021/2022. za 7,3 posto, a počelo se oporavljati kada je vlada u lipnju prošle godine ukinula ograničenja mobilnosti kojima je nastojala suzbiti širenje koronavirusa.

Ubrzano širenje zaraze početkom siječnja potaknulo je brojne ekonomiste i Međunarodni monetarni fond (MMF) da snize procjene rasta u fiskalnoj godini 2022/2023. s 11 na devet posto.

Indijska vlada često pak revidira prognoze, pa je tako prošle godine za 2022/2023. prognozirala stopu rasta od 11 posto, ali je nakon snažnog utjecaja omikrona na gospodarstvo ministarstvo statistike snizilo prognozu na 9,2 posto.

Ekonomisti upozoravaju da su rizik za gospodarski oporavak inflatorni pritisci visokih cijena sirove nafte na globalnim tržištima, uz slabu domaću potražnju i nove valove zaraze covidom 19.

Privatna potrošnja, koja čini gotovo 55 posto BDP-a, i dalje je slaba zbog rastuće razine duga kućanstava u uvjetima snažnog rasta maloprodajnih cijena od početka pandemije koronavirusa u rano proljeće 2020. godine.

Svi makropokazatelji upućuju na zaključak da je indijsko gospodarstvo dobro pozicionirano da se nosi s izazovima, s obzirom na snažniji rast poljoprivredne i industrijske proizvodnje, navodi se u najnovijem godišnjem vladinom istraživanju, objavljenom u ponedjeljak.

Ministrica financija Nirmala Sitharaman podastrla je izvješće parlamentu uoči sutrašnjeg predstavljanja proračuna.

"Projekcija (rasta) temelji se na pretpostavci da pandemija neće izazvati nove poremećaje koji bi oslabili gospodarstvo", istaknuo je glavni ekonomski savjetnik u ministarstvu financija i glavni autor izvješća Sanjeev Sanyal.

Projekcije polaze i od pretpostavke o uobičajenom obujmu padalina i o urednom zaoštravanju monetarne politike u vodećim svjetskim gospodarstvima, navodi se u izvješću.