tržište kapitala

Indeksi ojačali, CROBEX na najvišoj razini od ožujka 2017.

Bionic
Reading

Na domaćem tržištu kapitala je u ponedjeljak vladalo pozitivno ozračje, dionički indeksi su snažno ojačali, dok je likvidnost ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na petak.

Indeks CROBEX je prekinuo niz od tri uzastopna dana pada s rastom od 1 posto, pri čemu je zaključio na 2.024,6 bodova, što je njegova najviša razina još od ožujka 2017. godine. Uži indeks CROBEX10 je ojačao 0,9 posto, dok je od sektorskih indeksa dobitnike predvodio indeks građevinskog sektora, s rastom od 0,8 posto.

S druge strane, najviše je izgubio indeks turističkog sektora, koji je potonuo gotovo 2 posto. Ukupno je protrgovano oko 7,5 milijuna kuna, a milijunski promet su prikupila dva izdanja, Najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere, koje su na prometu od 2,2 milijuna kuna ojačale 0,8 posto.

Milijunski promet su ostvarile i dionice Optima Telekoma, čija je cijena na prometu od 1,5 milijuna kuna uzletjela 5,4 posto te time pokupila titulu dobitnika dana. Dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Arena Hospitality Grupe, koje su porasle 2,7 posto, dionice AD Plastika čija je cijena ojačale 2,7 posto, te dionice Zagrebačke banke, koje su dobile 2,4 posto na vrijednosti. Samo devet izdanja je zaključilo dan s negativnim predznakom, a od aktivnijih izdanja gubitnike su predvodile dionice Vira, čija je cijena oslabila 4,9 posto, a slijede ih dionice Saponije i Excesla nekretnina s padom cijena od 2 posto i 1,1 posto.

Dobitnik dana Optima Telekom +5,44% 7,75

Gubitnik dana Viro -4,92% 58,00

CROBEX +1,04% 2.024,61

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.