tržište kapitala

Indeksi blago porasli, HT i Končar u fokusu

Bionic
Reading

Za razliku od globalnih tržišta koja su uglavnom zaključila u crvenom, domaće tržište kapitala je upisalo blagi rast. Indeks CROBEX je porastao 0,2 posto, a uži indeks CROBEX10 ojačao 0,1 posto, čime su prekinuli dvodnevnu seriju pada uzrokovanu naglim porastom broja zaraženih koronavirusom

Dodatan faktor na domaćem tržištu su i kvartalni rezultati kompanija, koji će biti objavljeni do kraja tjedna, pa se investitori pozicioniraju u iščekivanju tih objava. U tom kontekstu je i likvidnost nešto ojačala, pa je protrgovano oko 10 milijuna kuna, što je približno dva i pol puta više nego prosjek prethodna dva tjedna, pri čemu je većina tog prometa bila koncentrirana u dva izdanja.

U fokusu su bile dionice HT-a s 3,8 milijuna kuna prometa i padom cijene od 0,6 posto, dok ju u stopu prati dionica Končara koja je stagnirala cijenom pri 3,6 milijuna kuna prometa. Ostala izdanja su imala znatno skromnije volumene, pa tako slijedi Valamar Riviera sa oko 350 tisuća kuna prometa i rastom cijene od 0,9 posto. Dobitnike je, kao i dan ranije, predvodila dionica Saponije koja je skočila 5 posto nakon snažnih kvartalnih rezultata, kao i dionica Atlantic Grupe koja je također na krilima dobrih rezultata ojačala 2,5 posto. Među gubitnicima izdvajaju se dionice građevinskog sektora gdje su institut IGH i Dalekovod upisali padove cijena od 4,7 posto i 2,7 posto.

Dobitnik dana Saponia +5,00 336,00

Institut IGH -4,70 142,00

Crobex +0,16 1.591,64