NOVI UDAR NA INDUSTRIJU

Ina poskupljenjem plina vraća stare dugove?

02.04.2010 u 12:46

Bionic
Reading

Ina je od 1. travnja poskupila cijenu plina za velike industrijske potrošače za čak 20 posto. Doslovno preko noći, bez ikakve najave bilo iz naše najveće naftne kompanije ili iz Vlade, cijena plina za industriju, sa siječanjskim udarom od 19 posto, u ovoj godini skočila je za 39 posto!

Koliko su poslodavci iznenađeni i šokirani novim poskupljenju, najbolje govori reakcija Vladimira Ferdeljija, direktora Elektrokontakta i predsjednika CRO Industrije.

'Ma, ne…. Sve je to prvotravanjska šala. Netko bi nas sigurno obavijestio. Često sam na sastancima s ljudima iz Vlade i nije bilo riječi o tome', rekao nam je Fredelji kad smo ga prvi put nazvali da nam prokomentira rast cijene plina.

Smišljeno uništavanje industrije

Raste nafta i dolar, raste i plin

Iz Ine su za Večernji list novo poskupljenje objasnili sljedećim riječima: 'S obzirom na to da je ugovorna cijena plina za opskrbljivače na distribucijskom sustavu za opskrbu povlaštenih kupaca kao i za povlaštene kupce izravno priključene na transportni sustav, određena eskalacijskom formulom, cijena plina povećala se sukladno povećanju vrijednosti naftnih derivata i tečaja dolara. Vrijednost naftnih derivata u odnosu na prvo tromjesečje porasla je 13 posto, a tečaja američkog dolara u odnosu na kunu 7,37 posto. Ovo poskupljenje ne odnosi se na kućanstva.'

U drugom pokušaju, kad smo ga uspjeli uvjeriti da je to zaista istina, Ferdelji je, još uvijek s nevjericom u glasu, rekao da je nevjerojatno da se tako može poskupiti cijena jednog od najvažnijih energenata.

'To je fantastično, nepojmljivo! I to odjednom, bez ikakve najave! To je nastavak smišljenog uništavanja industrije u Hrvatskoj!', ustvrdio je direktor Elektrokontakta.

Njegov kolega Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje, jednog od najvećih potrošača plina u proizvodnji, vijest o rastu cijene čuo je još jučer, a ona mu je potvrđena i u Ini. Ali bez obzira na prospavanu noć, još uvijek je bio bijesan.

'Tjeraju nas da stavimo ključ u bravu! U siječnju su nam već povećali cijenu za 19 posto. To je kriminal! Intenzivno razmišljam o preseljenju proizvodnje iz Hrvatske', rekao je Miloloža.

Premda obično nakon ovakvog cjenovnog udara dolazi do poskupljenja mnogih roba i usluga, i Ferdelji i Miloloža misle da do toga ovaj put neće doći. Pritisnuta inozemnom konkurencijom, kažu, naša industrija ne može sebi dopustiti rast cijena.

Što radi Vlada?

Drugog je mišljenja naftni stručnjak Davor Štern za kojeg nema spora da će se poskupljenje plina od 20 posto odraziti na cijene doslovce svega. Međutim, i on je kao bivši predsjednik Ine iznenađen načinom i dinamikom dizanja cijene.

'U vrijeme recesije nije dobro toliko poskupiti plin. Previše naglo se ide u to. Država ima 44 posto vlasništva i u upravi sjede ljudi koji predstavljaju Vladu. Oni bi morali štiti interese Hrvatske. Izgleda da je u ovom slučaju ta barijera pala', rekao je za tportal Štern koji novo poskupljenje vidi kao jedan od pokušaja da se popravi krvna slika Ine koja je prošle godine pod 'čudnim okolnostima' postala nelikvidna i ostala dužna državi i dobavljačima.

U kuloarima se može čuti da travanjsko poskupljenje plina neće biti i zadnje, već se novi udar na industriju može očekivati početkom novog tromjesečja, od 1. srpnja. Prema tim neslužbenim pričama, cilj je Ine da od poskupljenja plina namakne oko milijardu kuna te da tim novcem vrati stare dugove.