1000 NAJMOĆNIJIH

Ina i Konzum najveći, Zagrebačka banka najviše zaradila

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 21.05.2015 12:51
  • Objavljeno 21.05.2015 u 11:44
10 najvećih

10 najvećih

Izvor: Pixsell / Autor: H. Jelavić; M. Prpić; P. Macek/Pixell

Na listi najvećih tisuću hrvatskih kompanija Ina je i dalje na vrhu, unatoč padu prihoda, na drugo mjesto se probio Konzum, a treće drži Hrvatska elektroprivreda. Najprofitabilnija je Zagrebačka banka, a slijede ju HEP i Hrvatski Telekom

Vodeće hrvatske kompanije u prošloj godini nisu uspjele izaći iz začaranog kruga recesije, o čemu svjedoči pad zbirnog prihoda za tri milijarde kuna. Lani je tisuću najvećih ostvarilo 421,3 milijarde kuna prihoda, a 2013. 424,6 milijardi kuna.

Na ljestvici tisuću najvećih hrvatskih kompanija, koju je objavio tjednik Lider, Ina je zadržala vodeće mjesto unatoč 1,1 milijardi kuna manjem prihodu. Promjene su se dogodile na drugoj i trećoj poziciji, na kojima su mjesta zamijenili Konzum i HEP. Najveći maloprodajni lanac u sastavu Agrokora ostvario je blag rast prihoda, što mu je bilo dovoljno da potisne HEP, čiji je prihod prošle godine smanjen za čak 2,3 milijarde kuna.

Zagrebačka banka zadržala je četvrto mjesto, a za dva mjesta napredovao je HEP – operator distribucijskog sustava, zahvaljujući rastu prihoda od čak 38 posto.

Izvor: Fina

Izvor: Fina

Izvor: tportal.hr / Autor: Mihaela Maras/tportal.hr


Velik rast prihoda (+22,6 posto) ostvarila je i Pliva, što joj je osiguralo skok s 15. na 10. mjesto. Pobjednički niz nastavio je slovenski Petrol. Nakon što je lani skočio s 22. na 10. mjesto ove godine je, zahvaljujući rastu prihoda od 17 posto, napredovao za još tri mjesta. Tri stepenice osvojila je i Privredna banka Zagreb popevši se na osmu poziciju.

Na listi nema koncerna i grupa

Naglašavamo da lista tisuću najvećih obuhvaća nekonsolidirane podatke, tako da u nju nisu uključene grupacije koje u svom sastavu imaju veći broj kompanija te posluju na regionalnom i međunarodnom tržištu. Prema prošlogodišnjoj ljestvici Deloittea, koja uključuje konsolidirane podatke, vodeće mjesto po prihodima drži Agrokor, a među prvih deset nalaze se i Roglić grupa te Atlantic grupa.


Kada je riječ o profitabilnosti, situacija je puno povoljnija, a 2014. donijela je velik preokret nakon nekoliko godina poniranja. Ukupna dobit tisuću najvećih skočila je za 71,4 posto i dosegnula 17,3 milijarde kuna. Najprofitabilnija je bila Zagrebačka banka te je preuzela vodeće mjesto od Hrvatskog Telekoma. Nakon sušne 2013. Zaba je u zadnjoj godini mandata Franje Lukovića zablistala rastom dobiti od čak 156 posto.

Izvor: Fina

Izvor: Fina

Izvor: tportal.hr / Autor: Mihaela Maras/tportal.hr


Zanimljivo je da su među top 10 dobitaša čak tri HEP-ove tvrtke (Hrvatska elektroprivreda, HEP – proizvodnja, HEP – ODS), a zajedno su zaradile 3,36 milijardi kuna.

Na listi su i ove godine visokoprofitabilne kompanije Adris i Pliva, a novopridošli dobitaši su Agrokor d.d. (matična tvrtka Todorićevog koncerna) i Osijek – Koteks, koji su velike gubitke iz 2013. zamijenili respektabilnom dobiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!