ZAKLJUČEN STEČAJ

Imovina Đakovštine prodana 58 mil. kuna ispod procjene

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.12.2011 11:18
  • Objavljeno 29.12.2011 u 10:56
Đakovština

Đakovština

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon nešto manje od dvije godine završen je stečajni postupak nad Đakovštinom. Prodajom kompletne imovine namiren je dio vjerovnika, a nakon pravomoćnosti odluke Trgovačkog suda tvrtka Đakovšita će biti brisana iz Trgovačkog registra

U rješenju osječkog Trgovačkos suda navodi se kako su vjerovnici, na završnom ročištu 23. prosinca, dali suglasnost na završnu diobu i prihvatili završno izvješće stečajnoga upravitelja, a rješenje će se, nakon pravomoćnosti, dostaviti sudskom registru radi brisanja stečajnoga dužnika iz registra pravnih osoba.

Stečaj nad Đakovštinom otvoren je 25. siječnja prošle godine nakon što je žiro račun tvrtke bio neprekidno blokiran od travnja 2009., a neposredno pred otvaranje stečaja blokada je iznosila 229,2 milijuna kuna. Nakon otvaranja stečaja s tri je tvrtke sklopljen ugovor o zakupu proizvodnje.

Tijekom stečaja poljoprivredne proizvođače, koji su uskladištili pšenicu u silosima tvrtke, a zbog čijeg nestanka se vodi kazneni postupak, država je obeštetila iznosom od 14,3 milijuna kuna.

Potpuno su podmirena i radnička potraživanja od 43,5 milijuna kuna, od čega je 15,6 milijuna kuna namirio stečajni dužnik, a ostatak država, koja je iznosom od 27,9 milijuna kuna isplatila radnike i umjesto njih postala vjerovnik.

Imovina Đakovštine bila je procijenjena je 283,8 milijuna kuna i prodana je na ukupno devet javnih dražbi za iznos od 225,8 milijuna kuna, čime je namireno 13 razlučnih vjerovnika, većinom banaka i državnih institucija, u iznosu od 218,6 milijuna kuna.

Dio malih vjerovnika na završnom ročištu 23. prosinca izrazio je nezadovoljstvo izvješćem stečajnog upravitelja jer nisu uspjeli namiriti svoja potraživanja, a stečajni upravitelj Perica Mitrović pojasnio je kako veličina stečajne mase nije omogućila podmirivanje tražbina vjerovnika drugog isplatnog reda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi