JURE RADIĆ U AKCIJI

IGH gradi neboder na mjestu propalog Vemila

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tvrtka Jure Radića u suradnji s austrijskim partnerom započela je transakciju preuzimanja oko 100 milijuna kuna vrijedne zgrade nekad najvećeg domaćeg trgovca informatičkom opremom

IGH će u suradnji s austrijskim partnerom graditi neboder na mjestu dosadašnje Vemilove zgrade na Vrbanima u Zagrebu. Kako je Poslovnom dnevniku potvrdio Srećko Pičulin, zamjenik direktora tvrtke Jure Radića, IGH je prepoznao priliku i odlučio kupiti zgradu propale tvrtke za trgovinu informatičkom i elektronskom opremom.

Transakcija još nije dovršena, ali IGH preuzima zgradu, a dugoročan plan je izgraditi novi uredski objekt. Cijena preuzimanja se zasad nije mogla doznati, no postoje informacije da je objekt zapravo kupljen od banaka koje su imale hipoteke nad zgradom zbog kredita Vemilu. Prije nego što je Vemil zapao u probleme, neslužbeno se procjenjivalo da nekretnina vrijedi između 70 i 100 milijuna kuna. Inače, na lokaciji uz Ljubljansku aveniju u Zagrebu nema ograničenja za visinu zgrada, već se sve prepušta individualnim arhitektonskim rješenjima, a dosad najviši planirani neboder na tom području ima 50 katova. IGH je za ovu investiciju pronašao austrijskog partnera koji je javnosti još nepoznat.

Tvrtka nakon raskida gotovo svih veza sa splitskim Konstruktorom i ulaženja u partnerstvo sa Stipić grupom u Ban i Bundek centru, pregovara s još tri tvrtke o partnerstvu u projektima visokogradnje. Navodno se radi o dvije poznate domaće tvrtke i jednoj iz regije. Zgrada u Vrbanima je sve do lani bila sjedište Vemila i njihova najvrednija imovina. Međutim, kriza je tog najvećeg trgovca potrošačkom elektronikom u Hrvatskoj odvela u stečaj zbog nagomilanih dugova dobavljačima, radnicima i bankama.

Prema izvorima iz informatičke branše, direktorica i vlasnica tvrtke Verica Resković navodno je nekretninama, prvenstveno trgovinama, namirila dio dobavljača, dok su zgradu koju je kupio IGH pod hipotekom imale banke. Prije propasti Vemila Resković je promijenila ime tvrtke u Informatiku Vrbani zadržavši isti matični i porezni broj. No to nije pomoglo da tvrtka izbjegne stečaj. Prema podacima agencije Avidus, Informatiku Vrbani danas vodi stečajni upravitelj Miron Makičević te je prošlu godinu zaključila s prihodom od 144,2 milijuna kuna i gubitkom od 37,3 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi