1,20 ILI OSTAVKA

Iako se Čobanković trudi, seljaci dali ultimatum Vladi

20.07.2010 u 14:59

Bionic
Reading

Predstavnici seljačkih udruga pet slavonskih županija, koji su se danas u Vinkovcima sastali sa ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Petrom Čobankovićem, upozorili su da se otkupljivači ne pridržavaju novog pravilnika o standardima za pšenicu, a poljoprivrednici i dalje traže cijenu od 1,20 kuna za kilogram pšenice, u protivnom najavljuju prosvjede.

Prema riječima predsjednika vukovarsko-srijemskog Hrvatskog seljačkog saveza Tomislava Pokrovca, ministru Čobankoviću predstavnci koordinacije skrenuli su pozornost da otkupljivači ne poštuju novi pravilnik o standardima za pšenicu.

"Kako Vlada može propisati standarde koje otkupljivači ne žele primjenjivati? Dolazimo u situaciju da nemamo državu ili da država nije pravna", kazao je Pokrovac ocjenjujući kako se ministar "Čobanković trudi biti korektan, ali očito ne može riješiti sve probleme".

Pokrovac je također rekao kako seljačke udruge, "samo zbog ministra Čobankovića" Vladi daju rok od tjedan dana da riješi problem s otkupljivačima oko primjene novih standarda pšenice te osigura otkupnu cijenu ovogodišnjeg roda pšenice u najmanjem iznosu 1,20 kuna za kilogram.

"Ako se to ne dogodi bit ćemo prisiljeni ići u prosvjede dok god cijela Vlada ne da ostavku", poručio je Pokrovac rekavši kako je novi sastanak članova koordinacije udruga pet slavonskih županija s ministrom Čobankovićem dogovoren za petak u Ministarstvu.

"Ministarstvo je donijelo pravilnik o novim standardima za pšenicu i očekujem da ga svi oni na koje se odnosi primjenjuju. Stoga sam već uputio inspekcijske službe na teren s ciljem kako bi se pravilnik poštivao", izjavio je novinarima nakon sastanka ministar Čobanković.

Dotaknuvši se isplate neisplaćenih poticaja za 2008., u vezi s čim je Ministarstvo poljoprivrede sklopilo ugovore s dijelom banaka, Čobanković je rekao kako je i sam nezadovoljan sporošću banaka u realizaciji tog posla.