UOČI PRODAJE BAT-U

Iako čekaju novog vlasnika, radnicima TDR-a isplati se kupiti dionice Adrisa

26.05.2015 u 15:05

Bionic
Reading

Rovinjska Adris grupa u ponedjeljak je objavila da će svojim radnicima ponuditi otkup dionica. Istražili smo isplati li se zaposlenicima Adrisa i TDR-a postati suvlasnicima tvrtke u kojoj rade

Adris grupa u veljači je okončala program otkupa svojih dionica u kojem je kupljeno 33.000 povlaštenih i 394.000 redovitih dionica. Na taj je otkup potrošeno više 163 milijuna kuna.

U želji da što više radnika Adrisa budu i njegovi dioničari, grupa će po prvi puta dionice nuditi i zaposlenicima Croatia osiguranja (koje je lani preuzela), doduše tek kad ova tvrtka završi s restrukturiranjem.

Iako u Adrisu ne žele otkrivati po kojoj cijeni i po kojim uvjetima će radnici moći kupiti dionice, Poslovni dnevnik doznaje da im se nudi i mogućnost obročnog plaćanja do iznosa šest mjesečnih neto plaća i to po cijeni koja odgovara prosjeku burzovne cijene u proteklih devedeset dana.

'O konačnim rezultatima ovog programa, koji je u tijeku, izvijestit ćemo regulatorne institucije i javnost', poručio je za tportal glasnogovornik Adris grupe Predrag Grubić.

S obzirom na to da je redovita dionica Adrisa na Zagrebačkoj burzi u trenucima pisanja teksta vrijedila 458 kuna, a povlaštena dionica 360 kuna, radnicima se isplati kupiti dionice po tromjesečnom prosjeku jer ih dobivaju uz popust. Tromjesečni prosjek računat kalendarski od 25. svibnja do 25. veljače iznosi 392 kune za redovitu dionicu i 345 kuna za povlaštenu.

Roman Rinkovec, broker u investicijskoj kući Credos, kaže kako je vrlo teško i nezahvalno prognozirati isplati li se radnicima kupovati dionice Adrisa ili ne i to zbog stanja na Zagrebačkoj burzi, a ono je, kaže, 'nikakvo'.

No ipak pojašnjava: 'Dugoročno gledano, vjerojatno ih se isplati uzeti jer je Adris dobra kompanija. Sada je u tijeku i prodaja Tvornice duhana Rovinj pa će im ostati i novca za akvizicije.'

Podsjetimo, tportal je prvi pisao kako je Tvornica duhana Rovinj (TDR) prodana British American Tobaccu (BAT). Konačnu riječ prilikom prodaje TDR-a ima Glavna skupština Adrisa, a ona će se održati, očekuje se, u lipnju.

U Adris grupi tvrde da vrijednost kompanija koje su uvele neki od oblika participacije zaposlenika raste tri do četiri posto brže od ostalih kompanija, a uz participativni menadžment taj se rast može ubrzati i za 10-15 posto.

'Istraživanja pokazuju da se zaposlenici-dioničari lakše identificiraju s tvrtkom i da postaju zainteresiraniji za poslovanje, rast i razvoj te održivost tvrtke. Takvi zaposlenici motiviraniji su za rad i njihova produktivnost znatno je veća od produktivnosti onih zaposlenika koji nisu dioničari', zaključuju iz Adrisa.