ŠPEDITER U AGONIJI

I Uprava za stečaj Transadrie

08.09.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Na Trgovačkom sudu u Rijeci danas je održano ročište u prethodnom postupku za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka u Transadriji d.d., na kojem se i Uprava te tvrtke suglasila s pokretanjem stečaja

Odluku o stečaju, odnosno rješenje kojim će stečaj biti pokrenut ili odbijen, sud će donijeti u zakonskom roku od tri dana, doznaje se od odvjetnika Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Kristijana Plazonića, pravnog zastupnika skupine od 64 radnika koja je podnijela prijedlog za pokretanje stečaja.

Plazonić je rekao da je privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković potvrdio kako postoje pretpostavke za otvaranje stečaja, dok je odvjetnik člana Nadzornog odbora Transadrije Damira Račića ustvrdio da je račun tvrtke deblokiran te zatražio razrješenje privremenog stečajnog upravitelja.

Na ročištu je obavljen uvid u izvode plaćanja i utvrđeno je da je račun Transadrije i dalje u blokadi, a da je novac jednom radniku uplatila tvrtka-kćer Trans-ri, rekao je Hini Plazonić.

Prijedlog za pokretanje stečaja podnijeli su radnici Transadrije, njih 64 od ukupno oko 200 radnika, koji 9 mjeseci nisu primili plaće. Račun tvrtke blokiran je gotovo godinu dana. Oni od pokretanja stečaja očekuju preustroj i oporavak tvrtke te otvaranje mogućnosti naplate potraživanja.

Po podacima iz SPH, veći vjerovnici Transadrije su banke, korisnici usluga i porezna uprava. Ukupna dugovanja procjenjuju se na oko 70 milijuna kuna, od kojih je oko 20 milijuna kuna duga prema bivšim i sadašnjim radnicima Transadrije

Najveći pojedinačni vlasnički udjel ima država, oko 28 posto, a ostali su vlasnici uglavnom mali dioničari. Transadrija ima u svom vlasništvu vrijedne nekretnine, a vlasnik je i 50 posto vlasničkog udjela u Luci Šibenik.

U drugom tromjesečju ove godine Transadrija je ostvarila gubitak od oko 7,3 milijuna kuna, a gubici u prvoj polovici godine iznose gotovo 15 milijuna kuna.