kriptovalute

I Ukrajinu zahvatila kriptomanija; virtualni novac više se neće tretirati kao prijevara, no jedna je velika razlika u odnosu na El Salvador

09.09.2021 u 16:57

Bionic
Reading

Ukrajina je peta zemlja u posljednjih nekoliko tjedana koja je utvrdila neka osnovna pravila za tržište kriptovaluta, što je znak da vlade diljem svijeta shvaćaju to da je bitcoin dugoročna klasa imovine

Gotovo jednoglasno ukrajinski parlament usvojio je zakon koji legalizira i regulira kriptovalute. Prijedlog zakona iznesen je još prošle godine - i sada ide na stol predsjednika Volodimira Zelenskog.

Do danas su kriptovalute u Ukrajini postojale u legalnoj sivoj zoni.

Mještanima je dopušteno kupovati i razmjenjivati ​​virtualne valute, ali su tvrtke i burze koje se bave kriptovalutama često bile pod budnim nadzorom policije.

Prema Kyiv Postu, vlasti su nastojale zauzeti negativan stav kada je u pitanju virtualni novac, smatrajući to 'prijevarom', pretresanjem tvrtki povezanih s kriptovalutama i 'često oduzimanjem skupe opreme bez ikakve osnove'.

U kolovozu je, primjerice, Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) blokirala mrežu takozvanih 'tajnih mjenjačnica kriptovaluta' u glavnom gradu Kijevu. SBU je tvrdio da su te razmjene olakšavale pranje novca i pružale anonimnost transakcija.

  • +12
Volodimir Zelenskij Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Novo zakonodavstvo također propisuje određene razine zaštite od prijevara za one koji posjeduju bitcoin i druge kriptovalute, a u prvom su redu zakonodavci zauzeli stav u definiranju temeljne terminologije u svijetu kriptovaluta. Ako zakone potvrdi i predsjednik, virtualna imovina, digitalni novčanici i privatni ključevi bit će zapisani kao uvjeti u ukrajinskom zakonu.

Za razliku od ovotjednog poteza El Salvadora, toga da usvoji bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, ukrajinski kriptozakon ne olakšava njegovo uvođenje kao oblik plaćanja, niti ga stavlja u ravnopravan položaj s grivnom, nacionalnom valutom zemlje.

  • +2
Prosvjed protiv kriptovaluta u Salvadoru Izvor: EPA / Autor: Rodrigo Sura