oporavak turizma

I Španjolska ovog ljeta očekuje rekordan broj turista, sve više gostiju im dolazi iz SAD-a

01.06.2023 u 18:05

Bionic
Reading

Španjolska ovog ljeta očekuje više turista nego prije pandemije, nakon što su međunarodni turistički dolasci u travnju bili 1,2 posto veći nego u istom mjesecu pretpandemijske 2019. godine, rekao je u četvrtak ministar turizma

"Podaci odražavaju izvanredan oporavak turizma (...) Čini se da sve ukazuje na to da ćemo oboriti rekorde iz 2019.", rekao je Hector Gomez novinarima u Madridu. Vlada predviđa da će Španjolska u razdoblju od svibnja do listopada ugostiti između 52,3 milijuna i 54,8 milijuna turista, neznatno više nego u istom razdoblju 2019., rekordne za turizam.

U travnju, na samom početku ključne turističke sezone koj uključuje tjedan oko Uskrsa, Španjolsku je posjetilo 7,2 milijuna stranih gostiju, prema službenim podacima.

Ministar je rekao da je prioritet Španjolske privući putnike s dalekih tržišta poput Sjedinjenih Država, Kine, Južne Koreje i Japana. Vlada je nedavno održala nekoliko sastanaka s azijskim avioprijevoznicima kako bi pojačala veze, rekao je ministar. Do kraja lipnja neke linije trebale bi biti ponovno uspostavljene, dodao je.

Najveći porast u broju dolazaka u travnju zabilježen je kod gostiju iz Sjedinjenih Država, prema službenim podacima. Polovinu dolazaka gostiju u španjolskim hotelima i u kratkoročnom smještaju tijekom ljeta čine domaći gosti. Mnoge je iznenadila najava izvanrednih parlamentarnih izbora za 23. srpnja, usred ljetne sezone.

"Nemamo podataka o otkazivanju putovanja (...) Ne očekujemo da će raspisivanje izbora imati ikakve posljedice po turizam", dodao je ministar. Prije pandemije turizam je bio zaslužan za 12 posto španjolskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), no sredinom 2020. stao je zbog ograničenja međunarodnih putovanja radi suzbijanja koronavirusa.