NOVI HOLDING ILI STEČAJ?

I ova godina bit će u znaku Agrokora, pogledajte kakav rasplet očekuju stručnjaci

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 03.01.2018 21:55
  • Objavljeno 03.01.2018 u 21:55
Damir Novotny, Andrej Grubišić, Ljubo Jurčić i Goranko Fižulić

Damir Novotny, Andrej Grubišić, Ljubo Jurčić i Goranko Fižulić

Izvor: tportal.hr / Autor: Pixsell

Četvorica ekonomskih analitičara za tportal je dala svoje viđenje raspleta priče oko Agrokora. Ove godine bi izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom trebala završiti svoj posao u posrnulom koncernu i prepustiti ga na upravljanje novim vlasnicima. Hoće li uspjeti u tome i kako će izgledati 'novi Agrokor', prokomentirali su Damir Novotny, Andrej Grubišić, Ljubo Jurčić i Goranko Fižulić

Podsjetimo, povjerenik Vlade Ramljak 20. prosinca javnosti je prezentirao nacrt nagodbe s vjerovnicima. Što o njemu misle dobavljači, dan poslije pokazala je Marica Vidaković teatralno ga poderavši pred novinarima.

Pred Ramljakom i vjerovnicima sad je najteži zadatak. Pronaći kompromis i sklopiti nagodbu jer u suprotnom Agrokor odlazi u stečaj. 

Andrej Grubišić: Nagodba će se sklopiti pod prisilom

'Priča s Agrokorom će se pozitivno okončati za roll up kreditore i savjetnike izvanredne uprave. Oni će uzeti svoj novac. Oni koji će proći lošije nego što su mislili su dobavljači. Očekujem da će se pod pritiskom politike domaći osigurani vjerovnici morati odreći još nečeg u korist dobavljača. Nagodba će se sklopiti pod prisilom jer nema previše manevarskog prostora. Svi su se doveli u cajtnot. Kad imate 600 vjerovnika i pet milijardi eura koje trebate reprogramirati, nemate previše vremena za pregovore. Moje iskustvo s bankama kad vam treba milijun kuna kredita takvo je da obrada traje šest do osam tjedana, iako vam je obećano da će sve biti riješeno u tri tjedna.

Grubišić: Bilo bi bolje da su Agrokor i njegove kompanije bili u potpunosti prepušteni tržištu

Grubišić: Bilo bi bolje da su Agrokor i njegove kompanije bili u potpunosti prepušteni tržištu

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Politika sigurno neće dozvoliti da koncern ode u stečaj jer bi to bio debakl lex Agrokora. Međutim kad se sklopi nagodba, pravi problemi tek dolaze. Plan nagodbe ne sugerira to da je njezin sastavni dio dogovor oko operativnog upravljanja novim holdingom i njegovim kompanijama. Imate jako različite interese. Interes Kraša je da ima pet metara polica u Konzumu. Dukatu je interes da prodaje mlijeko u prahu Ledu, a interes Atlantica je da kupi Ledo…

Osim toga, Konzumu će u proljeće opet biti potreban svježi kapital za pripremu turističke sezone. Pitanje je tko će dati taj novac?

Mislim kako je lex Agrokor pokazao da nikakva državna intervencija ne može promijeniti zakone tržišta. Oni koji su najviše vjerovali u taj zakon, a to su dobavljači, ispali su najnezadovoljniji. Uvjeren sam kako bi bilo bolje da su Agrokor i njegove kompanije bili u potpunosti prepušteni tržištu. Država će ovako samo inkasirati brojne tužbe i morat će plaćati odštete.'

Ljubo Jurčić: Slučaj Agrokor će se vrlo loše završiti za Hrvatsku

Jurčić: Zauzeo se osvetnički stav prema Agrokoru

Jurčić: Zauzeo se osvetnički stav prema Agrokoru

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Prema svemu sudeći, slučaj Agrokor će se vrlo loše završiti za Hrvatsku. Vlada je donijela zakon o kompanijama od posebnog državnog interesa (lex Agrokor), a onda je Agrokor prepustila tržištu i lešinarskim fondovima. Nije definirala ciljeve koji su trebali biti očuvanje proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta te je trebala osigurati sredstva da se to i ostvari.

Donijeli su zakon kako bi se izbjegao stečaj, a prema svemu sudeći, na kraju će sve završiti kao da je proglašen stečaj. Problemu se pristupilo na konzervativno-računovodstveni način. Apsolutno je izostao razvojni i strateški pristup. Agrokor ima dobre proizvode, dobru tehnologiju i dobru poziciju na tržištu. Njegov problem je bio loše upravljanje i preinvestiranost.

Koncern se trebao reorganizirati kako bi se povećala iskorištenost kapaciteta i stvorili uvjeti u kojima bi bili puno zadovoljniji i financijski investitori i dobavljači nego što je to sada slučaj.

Umjesto toga isticale su se samo negativnosti i financijski gubici. Rekao bih da se zauzeo osvetnički stav prema kompaniji. Glavni posao uprave bio je da skine znak Agrokora s nebodera Cibone, kao da je to najveće zlo. Odgovorne za loše upravljanje treba kazniti, ali trebalo je sačuvati proizvodne kapacitete i radna mjesta. Ovako će za dvije godine polovica radnih mjesta u Agrokoru otići izvan Hrvatske.'

Damir Novotny: Dobavljači su imali romantičarsku ideju

Novotny: Na početku nisam bio pobornik lex Agrokora

Novotny: Na početku nisam bio pobornik lex Agrokora

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

'Očekujem postizanje nagodbe koja nikome neće biti po volji. Otpisi će biti relativno veliki. Najmanje zadovoljni bit će dobavljači koji su krenuli s romantičarskom idejom da će otpisi biti vrlo mali. Najviše će biti pogođeni dobavljači poput Francka i Adrisa, koji su direktnim kanalima financirali Agrokor.

Stvorit će se nova struktura vlasništva. Tek ćemo vidjeti do koje mjere će roll up kreditori biti involvirani u upravljanje novim holdingom. Pitanje je hoće li imati ambicije da upravljaju na duže staze ili će to biti samo privremeno, do izlaska na burzu i prodaje svojih udjela. Vjerojatniji je drugi scenarij.

Mislim da će se sve završiti pozitivno iako na početku nisam bio pobornik lex Agrokora. Zakon ostavlja previše prostora za politički utjecaj na čitav proces. Ali kriza koncerna ipak neće tako negativno utjecati na hrvatsko gospodarstvo kao što se u početku činilo.'

Goranko Fižulić: Konzum nema nikakvu tržišnu vrijednost

Fižulić: Vlada sigurno neće dozvoliti stečaj

Fižulić: Vlada sigurno neće dozvoliti stečaj

Izvor: Cropix / Autor: tportal.hr

'Iako se očekuje da će nagodba biti sklopljena u travnju, mislim da će se to najranije dogoditi u srpnju. Ako se ni tada Agrokorovi vjerovnici ne budu dogovorili, vjerojatno će Sabor na prijedlog Vlade produžiti trajanje lex Agrokora. Vlada sigurno neće dozvoliti stečaj.

Nacrt nagodbe ne može biti raspravljen sve dok se ne oformi stalno vjerovničko vijeće s najviše devet članova. Interesnih skupina ima daleko više od tog broja. Dobavljači Konzuma nemaju iste interese kao dobavljači Jamnice. Banke koje su sudjelovale u roll up kreditu ne dijele iste interese s bankama koje nisu sudjelovale u takvom kreditiranju. Uz sve to, Agrokor kao kompoziciju vuku Jamnica, Ledo i Zvijezda, a za njima se šlepa Konzum koji, realno gledano, nema nikakvu tržišnu vrijednost.

Da je koncern završio u stečaju, bio bi drugačiji raspored naplate potraživanja. Ne bi došlo do uništenja dioničkog kapitala jer bi stečajni upravitelj poništio korporativna jamstva koja su tvrtke izdavale u korist vladajućeg društva.

Ako se postigne nagodba i oformi novi holding, vjerojatno će tvrtke koje imaju tržišnu vrijednost biti prodane. Na teret holdinga ostat će ono što se ne može prodati, poput Konzuma i Mercatora. Za njih nema zainteresiranih kupaca. Ako ih žele preuzeti, dobavljači će se naći u konfliktu interesa. Jer to više nije onaj Konzum koji ih je godinama hranio.

Konzum gubi novac jer je taj format maloprodaje, koju karakterizira velik broj artikala i ogromna površina trgovina, u krizi ne samo u Hrvatskoj, nego u čitavom svijetu. Ugrožen je od diskontnih lanaca poput Lidla. Konzum maržom ne može pokriti svoje troškove, a cijenama mora biti konkurentan ako želi zadržati kupce.'

  • +14
  • +11

Skidanje velikog Agrokorova znaka s vrha Cibonina tornja

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!