U 2013. BLAGI PLUS

I Ekonomski institut snizio prognozu rasta

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.10.2012 17:28
  • Objavljeno 29.10.2012 u 17:28
Sandra Švaljek

Sandra Švaljek

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/PIXSELL

Zagrebački Ekonomski institut smanjio je prognozu rasta hrvatskog gospodarstva za ovu i sljedeću godinu. U 2012. sada se očekuje pad BDP-a od 1,4 posto, a u 2013. blag oporavak uz rast BDP-a od 0,5 posto

Reviziju prognoza uvjetovali su trendovi prisutni u domaćem gospodarstvu, osobito pad osobne potrošnje i izostanak oporavka investicija, ali i povećanje neizvjesnosti u svjetskom gospodarstvu, ističe se u priopćenju Ekonomskog instituta, Zagreb povodom izlaska novog broja publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly.

Prema analitičarima EIZ-a sljedeće bi godine oporavak trebao biti potaknut ulaskom Hrvatske u EU i povoljnijom gospodarskom situacijom u eurozoni što će imati pozitivan učinak na izvoz.

Očekuju i snažniju aktivnost u području javnih investicija. Nezaposlenost će se značajno povećati, a rast cijena smanjit će kupovnu moć stanovništva pa i u ovoj i u sljedećoj godini očekuju pad osobne potrošnje.

Analitičari Ekonomskog instituta upozoravaju na rizike povezane s domaćim i svjetskim gospodarstvom koji mogu ugroziti ostvarenje prognoza. U domaćem su gospodarstvu najizraženiji rizici povezani uz investicije u javnom sektoru. Ako se one budu i dalje odgađale ili ako se realiziraju u obujmu znatno manjem od najavljenog, bit će ugroženo ostvarenje pozitivne stope rasta sljedeće godine.

Značajan rizik predstavljaju kretanja na tržištu rada i to ponajprije zbog svog snažnog utjecaja na raspoloženje potrošača i potrošnju. S druge strane, postoji mogućnost da će ulazak u EU sljedeće godine, imati snažnije pozitivne učinke nego što na to ukazuju sadašnje projekcije.

Posebno upozoravaju na nužnost povećane pozornosti prema poštovanju fiskalnog pravila. Zakon o fiskalnoj odgovornosti utvrđuje potrebu smanjenja udjela javnih rashoda u BDP-u za najmanje jedan postotni bod. Sadašnje procjene govore o neizvjesnosti ostvarenja takvog smanjenja. Vjerodostojnost fiskalne politike mogla bi biti ugrožena ako se pokaže na kraju godine da se fiskalno pravilo nije poštovalo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi