PRUGA ZAPREŠIĆ - ZABOK

HŽ Infrastruktura odabrala izvođača radova za posao od 614 milijuna kuna

23.03.2018 u 12:32

Bionic
Reading

HŽ Infrastruktura odabrala je izvođača radova za Projekt modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić – Zabok. Posao vrijedan 614,4 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz EU fondova, dobila je tvrtka austrijska tvrtka Swietelsky

Riječ je o dionici duljine gotovo 24 kilometra, a po završetku modernizacije vrijeme putovanja brzih vlakova skratit će se za oko 50 posto, te putničkih za oko 30 posto. Time će se stvoriti i preduvjeti za uključivanje tih vlakova u sustav gradsko-prigradskoga prijevoza grada Zagreba.

.Potpisivanje ugovora za radove uslijedit će nakon što odluka o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude postane izvršna.

Početak radova planiran je u ljeto 2018., a završetak tri godine kasnije.

Dionica se proteže kroz dvije županije, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, a projekt obuhvaća građevinske parametre pruge odnosno poboljšanje na projektiranu građevinsku brzinu od maksimalno 120 km/h.

Pritom će se rekonstruirati pojedini lukovi na pruzi, odnosno postojeća trasa izmaknut će se na ukupno 6 km pruge, što će vozna vremena putničkih vlakova skratiti za oko 30 posto, a brzih vlakova za oko 50 posto.

Pruga će se elektrificirati, a rekonstruirat će se kolodvori Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok, što podrazumijeva izgradnju novih perona, pothodnika, nadstrešnica, parkirališta, rekonstrukciju kolodvorskih zgrada, razdvajanje kolodvora Zabok na putnički i teretni dio, izgradnju nove zgrade za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te ureda za izvršno osoblje u kolodvoru Zaboku.

U stajalištima Pojatno, Kupljenovo i Žeinci bit će izgrađeni novi peroni, nadstrešnice i parkirališta, a na kolodvorima i stajalištima bit će osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika. Ugradit će se novi signalno-sigurnosni i telekomunikacijski uređaji te uređaji daljinskog upravljanja prometom kako bi se osigurali preduvjeti za brže, ali i sigurnije prometovanje vlakova.

  • +5
Vlakovi HŽ Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Automatskim osiguranjem i sintetičkim popođenjem bit će modernizirano 15 željezničko-cestovnih prijelaza, četiri će prijelaza spojnim cestama biti preusmjerena na susjedne prijelaze, jedan će biti ukinut, a sve to kako bi se uz povećanje dopuštene brzine prometovanja vlakova podigla i propusnost i razina sigurnosti na sjecištima pruge i cesta.

Uredit će se odnosno rekonstruirati te izgraditi potpuno nove pružne građevine kao što su četiri nova armiranobetonska mosta Vučerna, Lužki potok, Črnec i Horvacka te cestovni most Horvacka.