ipak se kreće

Hrvatska udruga turizma pozdravlja niži PDV u turizmu

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 24.07.2019 15:15
  • Objavljeno 24.07.2019 u 14:38
Veljko Ostojić, predsjednik HUT-a

Veljko Ostojić, predsjednik HUT-a

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja najavu uvođenja međustope PDV-a na ukupnu turističku ponudu u sklopu četvrtog paketa poreznih izmjena

Spuštanje stope PDV-a na ugostiteljsku ponudu stvara nužno potreban prostor za nove investicije u povećanje kvalitete turističke ponude te za značajnije povećanje plaća koje jedino može stabilizirati ponudu radne snage u turizmu, poručuju iz HUT-a.

Pitanje konkurentnosti turističkog sektora u fokusu je globalne turističke industrije, a pri tom je PDV jedan od ključnih čimbenika. Kao što je poznato, niz zemalja, među kojima i naši najveći konkurenti, nedavno su smanjili ili najavljuju skoro smanjivanje stope PDV-a u turizmu što će imati za posljedicu poboljšanje performansi sektora te jačanje njegove međunarodne pozicije. U takvom okruženju smanjenje PDV-a, koji je trenutno u Hrvatskoj najviši na Mediteranu, dat će neophodan poticaj osnaživanju hrvatske turističke industrije te na taj način zadržavanje jedne od vodećih pozicija na Mediteranu.

Prošla i ova turistička sezona pokazale su da su godine visokog rasta turističkog prometa iza nas i da slijedi razdoblje borbe za svakog gosta. Hrvatska pritom ostalim mediteranskim tržištima može konkurirati jedino kvalitetom, što znači da moramo poticati investicije u povećanje kvalitete ponude, kako smještaja tako i kompletne usluge.

'U HUT-u smanjenje PDV-a vidimo kao učinkovitu mjeru poboljšanja konkurentnosti hrvatskog turizma, ali i ukupnog hrvatskog gospodarstva s obzirom da turizam čini 20 posto hrvatskog BDP-a, a koja može rezultirati povećanjem investicija, zaposlenosti i plaća, te posljedično i prihoda državnog proračuna', poručuju iz HUT-a.

  • +55
  • +52

Sunčanje i kupanje na plažama diljem Hrvatske

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!