SINDIKATI PROTIV NAMETA

HUS priprema velike prosvjede za rujan

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.08.2009 13:51
  • Objavljeno 07.08.2009 u 13:37
Ozren Matijašević

Ozren Matijašević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Niksa Stipanicev

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević, 'kao reakciju na socijalno i gospodarski pogubne poteze vladajuće strukture', najavio je danas niz prosvjednih aktivnosti HUS-a u rujnu, a HUS izlazi sa 15 zahtjeva među kojima su ukidanje kriznih poreza i vraćanje stope PDV-a na 22 posto

Prosvjedne aktivnosti prvo će se održati u nekim županijskim središtima, a potom i generalni prosvjed u Zagrebu 15. rujna.

Temeljni razlog prosvjeda, objavljeno je sa današnje HUS-ove konferencije za novinare, je 'evidentno nezadovoljstvo radnika i građana RH uzrokovano katastrofalnim stanjem državnih financija i gospodarstva, te načinom na koji Vlada pokušava spasiti stanje odavna izmaklo kontroli'.

Koristeći svoje legitimno pravo na prosvjed, a uvažavajući, kako navode, stavove svog članstva i brojnih ozlojeđenih građana, HUS izlazi s preciznim zahtjevima lišenim svakodnevnog politikanstva i lažne socijalne osjetljivosti.

HUS traži ukidanje kriznih poreza, vraćanje stope PDV-a na 22 posto, kao i izuzimanje iz sustava PDV-a što je moguće većeg obuhvata artikala široke potrošnje i svakodnevne uporabe.

Traže povlačenje, kako navode, protupravne odluke Vlade o davanju preporuke trgovačkim društvima u pretežnom državnom vlasništvu da smanje plaće radnika za 10 posto.

Zahtjevaju stimuliranje osobna potrošnja građana kao preduvjet ozdravljenja prvenstveno proizvodno orijentiranog gospodarstva, maksimalnu zaštitu domaće proizvodnje putem dosljedno provođenih uvoznih restrikcija za dobra prisutna na domaćem tržištu.

HUS traži i hitan obračun s kriminalom i korupcijom.

Najavljujući svoje prosvjedne aktivnosti iz HUS-a ističu kako odbijaju biti dovedeni u ikakav politički ili stranačko obojeni kontekst.

Najavljuju da će se prosvjedi održati 9. rujna u Vinkovcima, 10. rujna u Osijeku, 11. rujna u Šibeniku, 12. rujna u Puli i u Rijeci, 14. rujna u Splitu i 15. rujna u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi