poslodavci nezadovojni

HUP: Unatoč izuzecima, porez na ekstraprofit i dalje je nepravedno pogađa mnoge kompanije

09.12.2022 u 14:07

Bionic
Reading

Vlada je u odnosu na inicijalni tekst uvažila neke od naših prijedloga i napravila određene iznimke, ali sve nepravde i nelogičnosti time nisu ispravljene te je i dalje niz sektora i najboljih hrvatskih kompanija nepravedno obuhvaćen dodatnom poreznom obvezom, poručili su u petak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

HUP se protivi se porezu na dodatnu dobit jer će, smatraju, umanjiti konkurentnost hrvatskih poduzeća na europskom i globalnom tržištu u odnosu na njihove konkurente koji taj udar novog poreza nemaju.

'Nadalje, dovodi se u pitanje investicijski potencijal najuspješnijih tvrtki, kao i likvidnost nužnu za povećanje plaća njihovih zaposlenika. I dalje upozoravamo da nije vrijeme za nove poreze jer nam dolazi nova kriza, čiju dubinu u ovom trenutku nitko ne može procijeniti te nam je potreban kapital i snaga za suočavanje s izazovima koji su pred nama. 

Prije svega pogođeni će biti uspješni izvoznici, koji ostvaruju prihode izvozom na izrazito konkurentno globalno tržište, na kojem se konstantno moraju dokazivati te koji su značajno investirali u poluge konkurentnosti', navodi se u priopćenju HUP-a.