DAN PODUZETNIKA

HUP napao Vladu, a Milanović se predstavio kao političar-poduzetnik

16.05.2012 u 13:24

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada zaprijetila objavom popisa poreznih dužnika i preko neslužbenih izvora pustila informaciju o navodnoj poreznoj provjeri Ivice Todorića i Emila Tedeschija, danas je predsjednik HUP-a žestoko uzvratio. Na Danu poduzetnika u zagrebačkom Westinu, pred Zoranom Milanovićem, Ivom Josipovićem i Radimirom Čačićem, Ivan Ergović kritizirao je 'neshvatljiv Vladin populizam' zbog kojeg se poduzetnici tretiraju kao kriminalci i poručio im da pripreme i 'zid birokratskog srama'

'Jesu li poduzetnici najgori dio ovog društva, kao što bi se dalo zaključiti iz mjera ove i bivše Vlade, izjava sindikata i dijela javnosti?' upitao je Ivan Ergović predsjednik HUP-a, za kojeg mediji spekuliraju da će uskoro biti smijenjen i tragaju za njegovim nasljednikom.

'Zbog neshvatljivog Vladinog populizma, nastavljen je neprihvatljiv odnos prema poduzetnicima iako samo oni mogu osigurati bolji život građanima. Nismo problem, nego rješenje, mijenjajte stav prema poduzetnicima. Stječe se dojam da poduzetnici namjerno ne ispunjavaju svoje obveze, dobro je da se napravi zid poreznog srama, ali neka imena ispisuju sudovi, a ne birokrati', rekao je Ergović.

Smatra da isti standardi moraju vrijediti za sve, pa predlaže Vladi da objavi 'zid birokratskog srama' i objavi imena gradonačelnika i ministara čije odluke blokiraju projekte i povećavaju troškove do granica izdržljivosti. 'Tražimo simetriju odgovornosti i promjenu odnosa prema poduzetnicima. Mnogi milijarderi zabilježili su bankrot i tvrtke im odlaze u stečajeve, ali ne zbog obijesti, nego zbog krize', poručio je predsjednik HUP-a, čije su tvrtke također u problemima.

Vlada je tek privremeno sačuvala rejting, no Ergović ocjenjuje da to nije dovoljno te da tek treba poboljšati investicijsku klimu i potaknuti poduzetništvo.

Na poduzetničke pritužbe nadovezao se predsjednik Vlade Zoran Milanović poručivši da je njima političarima teško govoriti o antipoduzetničkoj klimi jer je u Hrvatskoj političar najprezrenije zanimanje.

'Kao političar koji se doživljava kao politički poduzetnik koji pokušava novo i bolje, mogu osjetiti koliko rizik poduzetništvo predstavlja, ali moraju postojati pravila i red, bit ćemo strogi i principijelni. Čuvat ćemo hrvatski socijalni model', rekao je.

Todorić o poduzetničkoj klimi

Ipak, kazao je da postoji jak pritisak sindikata da se stečena prava zadržavaju. 'No nastavimo li ovako, nećemo imati ni za plaće. Morat ćemo hladno i racionalno pregovarati o kolektivnim ugovorima u javnom sektoru', rekao je Milanović.

Za predsjednika Ivu Josipovića neodrživa je teza po kojoj se svaki neuspjeh ne treba shvatiti ozbiljno, ali i ona da se svaki poduzetnički neuspjeh tretira kao kriminal. 'Ljudi u nevolji traže krivca, radnicima je kriv kapital, kapitalu sindikati, a sama politika opet drugdje traži krivca', komentirao je predsjednik.

'Istina je da se poduzetnici u jednom dijelu javnosti prikazuju kao babaroge, krvopije i da ih se često kriminalizira bez dokaza. Točno, među poduzetnicima se nađe kukolja, onih koji ne plaćaju porez i krše radnička prava, no većina ih želi stvoriti nešto novo', rekao je Josipović.

Opovrgnuo je tezu da država previše troši za zdravstvo i školstvo te iznio podatke prema kojima javni sektor ne predstavlja prevelik udio u BDP-u.