ima se, može se

HTZ otvara predstavništva u Seulu i Šangaju

19.12.2017 u 19:30

Bionic
Reading

Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (TV HTZ) je predložilo, a Sabor HTZ-a u utorak prihvatio proračun HTZ-a za 2018. godinu, koji predviđa 12 posto veće prihode HTZ-a, kao i porast fizičkog turističkog prometa do 7 posto u odnosu na ovu godinu te otvaranje dva nova predstavništva HTZ-a, u Šangaju i Seulu

'Proračun HTZ-a za 2018. predviđa 12 posto više prihode u odnosu na plan za ovu godinu ili gotovo 290 milijuna kuna, zbog već sada dobrih najava i sa stranih i s domaćeg tržišta za iduću godinu, kao i očekivanja porasta prihoda od boravišne pristojbe za oko 26 posto. Iz državnog proračuna HTZ očekuje slično kao i ove godine, oko 44 milijuna kuna, dok se od turističke članarine, slijedom njenog smanjenja očekuju oko 2 posto manji prihodi', objasnio je u izjavi za novinare ministar turizma i predsjednik HTZ-a Gari Cappelli

Naglasio je da su na Vijeću odlučili, a Sabor potvrdio, da se otvore još dva strana predstavništva HTZ-a - u Seulu u Južnoj Koreji te Pekingu u Kini, a do kraja ove godine i 'pravi' ured predstavništva u New Yorku te do kraja iduće godine ispostave u Rimu i Los Angelesu, kako bi pojačali prisutnost na talijanskom odnosno sjeverno i južno američkom tržištu te pogotovo Kanadi, od kuda stižu također jako dobre najave.

'U suradnji s Veleposlanstvom u Kini te HGK dogovaramo otvaranje predstavništva u toj zemlji, u Šangaju, jer nam iz Kine, kao i iz Južne Koreje, dolazi sve više turista pa bi do početka idućeg ljeta, zajedno sa HGK, otvorili i ured u Seoulu. Na ta dva daleka tržišta ćemo još ozbiljnije raditi nego do sada, pogotovo što je Kina iduću godinu proglasila godinom turizma Europe i svojim turistima preporučuju odlaske u Europu. Hrvatska tu također ima veliku priliku, tim više što će negdje početkom ljeta biti domaćin i s Kinezima predsjedati skupom koji će se održati u Dubrovniku i na kojemu će biti 16 ministara iz EU-a i regije', najavio je ministar Cappelli.

Za ispostavu u Rimu očekuje da bi i to, uz druge pojačane aktivnosti na tom tržištu gdje HTZ ima već predstavništvo u Milanu, moglo donijeti bolje rezultate s tog važnog tržišta, koje među rijetkima ove godine stagnira i svakako treba novi pristup za bolje rezultate.

  • +8
HTZ proslava Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

I ministar i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić naglasili su da se za iduću godinu priprema i snažniji avio program, o čemu su na Vijeću razmatrali kandidature zračnih prijevoznika i o čemu će odluku donijeti 'u dogledno vrijeme, dok još riješe neke tehničke detalje'.

'Na Vijeću smo usvojili i dodjele de minimis potpora za razvoj turističkog sektora za 2018. kojim se uređuju uvjeti, kriteriji i način dodjele potpora male vrijednosti, temeljem čega će raspisati javne pozive za projekte turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima, za potpore događanjima te potpore programima destinacijskih menadžment kompanija', najavio je Staničić, dodajući da je iznimno važno te pozive objaviti pravovremeno odnosno već početkom iduće godine.

To će korisnicima dati dovoljno vremena za apliciranje i planiranje te realizaciju aktivnosti, a Staničić vjeruje da će im to biti bolje jer će rezultati natječaja biti poznati ranije nego do sada.