VRIJEDAN PROJEKT

HT u Dubrovniku uveo prvu pametnu ulicu u Hrvatskoj

21.03.2016 u 13:57

Dubrovnik Smart Street

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HT

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom (HT) i Grad Dubrovnik otvorili su u ponedjeljak prvu tzv. pametnu ulicu u Hrvatskoj. Ugovorom o suradnji u sklopu projekta kandidature Dubrovnika za titulu Europske prijestolnice kulture 2020., HT se pozicionirao kao tehnološki partner grada u projektima koji mijenjaju budućnost

Predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić zajedno su otvorili pametnu ulicu na Obali Stjepana Radića, pilot-projekt razvijen u strateškom partnerstvu s IT tvrtkom CISCO i u suradnji s lokalnim partnerima.

Pilot-projekt koji traje do rujna, stoji nešto više od milijun i pol kuna, a dio je sveobuhvatnog projekta Dubrovnik Smart City, zahvaljujući kojem je Dubrovnik postao T-City – prvi inovativni, testni i referentni Smart City centar Hrvatskog Telekoma.

Tomašković: HT je lider i društvenih promjena u Hrvatskoj

'Dubrovnik je svjetski turistički biser, jedinstveni grad-muzej, a projektom Dubrovnik Smart City i Hrvatskim Telekomom kao tehnološkim nositeljem projekta postaje i grad budućnosti. U Dubrovnik ćemo s ponosom dovoditi domaće i strane partnere, predstavljati im tehnološke inovacije i rješenja koja međusobno povezana mijenjaju kulturu življenja i unapređuju kvalitetu života građana. Ovim iskorakom u poslovanju jasno želimo pokazati da HT nije samo tehnološki lider već i lider društvenih promjena u Hrvatskoj', rekao je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković

Hrvatski Telekom treći je telekom u Europi koji je uspješno završio projekt IP migracije, čime su ostvareni bitni infrastrukturni preduvjeti za implementaciju pametnih rješenja i daljnji razvoj. Pametna je ulica pilot-projekt koji predstavlja sinergiju niza ICT rješenja koja se temelje na digitalnoj platformi CISCO.

'Izuzetno smo ponosni da svjedočimo lansiranju hrvatske prve pametne ulice u Dubrovniku. Deutsche Telekom radi na nekoliko inicijativa diljem Europe s našim partnerima u području pametne rasvjete, smartparkinga i WiFi implementacije, kako bi predstavili naše kapacitete pametnog grada utemeljene na našoj snažnoj integriranoj paneuropskoj mreži', poručio je Ralf Nejedl, stariji potpredsjednik prodaje i razvoja poslovanja u Deutsche Telekomu.

Vlahušić: Proširit ćemo projekt na cijeli grad

'Pametna rješenja primijenjena u ovoj ulici izravno rješavaju svakodnevne problema građana, poput gužva u gradu i traženja parking mjesta, što podiže kvalitetu života u Dubrovniku, uz ostvarivanje energetskih i financijskih ušteda za Grad. Nastavljamo raditi na sveobuhvatnom projektu Dubrovnik Smart City, u strateškoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, kojim bismo pametna rješenja proširili na cijeli Dubrovnik', izjavio je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Tehnološki je temelj pametne ulice u Dubrovniku digitalna platforma CISCO, otvorena, nadogradiva, sigurna i koja nudi mogućnost integriranja različitih rješenja i aplikacija. Pametnu ulicu odlikuju javna rasvjeta s multifunkcionalnom senzorskom mrežom uz različite tehnologije pristupa, od optičkih linkova i 4G mreže do Wi-Fi mreže, zahvaljujući kojoj građani i posjetitelji Dubrovnika od sada, na lokaciji ovog pilota, imaju besplatan bežični pristup internetu velike brzine i propusnosti (50 Mbit/s).

Dio pametne ulice predstavlja i prometno rješenje koje kamerama prepoznaje prometne prekršaje, a u ulici je prvi put u svijetu postavljena i inovativna parkirna tehnologija koja će automatski prepoznavati vozila i beskontaktno vršiti naplatu parkiranja i koja će pored aplikacije za pametne telefone, putem digitalnih panela informirati vozače u realnom vremenu o stanju zauzeća parkinga u pametnoj ulici i u cijelom Dubrovniku. Važan je dio povezanih rješenja u ulici i nadzor i kontrola okoliša.

Najvažniji su podaci

Sva rješenja povezana su s postojećim gradskim sustavima, a digitalna platforma CISCO omogućit će i otvorenost svih prikupljenih podatka za razvoj novih rješenja. To je posebno važno za start-up scenu koja će moći koristiti sve podatke koje pametna ulica prikupi i koristiti ih u razvoju aplikacija.

'Najvažnije strateško sredstvo na putu prema digitalizaciji predstavljaju podaci. Uspjeh digitalizacije temeljit će se na sposobnosti osiguravanja i upravljanja podacima te inovativnosti u pružanju novih usluga temeljenih na podacima. Koristi od njihovog povezivanja s ljudima, procesima i stvarima mogu imati i gradovi poput Dubrovnika. Na taj način, grad Dubrovnik donosi relevantnije odluke, pruža nove usluge i otvora inovativne načine komunikacije i interakcije s građanima', istaknuo je Markus Wissmann, direktor prodaje u CISCO-u.

Ostali su partneri Hrvatskog Telekoma u realizaciji ovog projekta Combis, Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense i Elektroteam.