suradnja na 10 godina

HT i Liburana potpisali ugovor o opskrbi strujom iz obnovljivih izvora

25.05.2023 u 13:47

Bionic
Reading

Hrvatski telekom (HT) i tvrtka Liburana, koja je u potpunom vlasništvu Professio Energie, potpisali su u četvrtak 10-godišnji virtualni korporativni ugovor o opskrbi elekričnom energijom iz obnovljivih izvora (vPPA ugovor), priopćeno je iz HT-a i Professio Energie

Sukladno ugovoru, Liburana/Professio Energia izgradit će vjetroelektranu "Mazin Gračac", koja će proizvoditi 50 gigavatsati električne energije godišnje iz obnovljivih izvora energije.

Kako ističu iz HT-a, na taj će način u desetogodišnjem vremenskom razdoblju trajanja vPPA ugovora podržavati proizvodnju i isporuku električne energije iz obnovljivih izvora s lokalnog tržišta.

"Fiksna dugoročna cijena i redovna isporuka energije kojom ćemo podmirivati značajan dio vlastitih godišnjih potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora jamstvo su dugoročne financijske stabilnosti cijena električne energije za HT. Zaključenje vPPA ugovora je ujedno važna prekretnica u našoj energetskoj strategiji te potvrda predanosti odgovornom i proaktivnom vođenju HT-a na putu prema održivoj budućnosti, a istodobno i bitan iskorak za hrvatsku zeleno-energetsku tranziciju", izjavio je predsjednik Uprave HT-a, Kostas Nebis. 

Kako ističu iz Professio Energie, time osiguravaju nastavak procesa daljnjeg razvoja projekata obnovljivih izvora enertije u Hrvatskoj i regiji, što predstavlja jedan od njihovih glavnih strateških ciljeva.

"Vjerujemo kako smo potpisom prvog korporativnog virtualnog ugovora o otkupu električne energije otvorili novi poslovni model u Hrvatskoj i regiji. Takav poslovni model će zasigurno pomoći tvrtkama u dugoročnom upravljanju troškovima energije kao i u ostvarenju ključnih ESG pokazatelja", kazao je predsjednik uprave Professio Energia d.d. Mario Klarić.