NOVI MODEL

HT, Agrokor i Atlantic pripremaju studente za tržište rada

20.10.2016 u 15:32

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom, Atlantic grupa, Agrokor i druge vodeće hrvatske kompanije uskoro će studentima ponuditi kvalitetnu studentsku praksu putem koje će moći steći prava znanja i vještine koje se danas traže na tržištu rada

Kako bi unaprijedili kvalitetu studentske prakse u tvrtkama i poboljšali usklađenost vještina s potrebama tržišta rada, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokrenuli su Inicijativu privatnog sektora za mlade

Namjera inicijatora je poboljšati usklađenost vještina s potrebama tržišta rada kroz suradnju obrazovnih institucija, privatnih tvrtki i profesionalnih udruga u stvaranju prilika za stjecanje prvih poslovnih iskustava i usvajanje praktičnih znanja.

U realizaciji inicijative HUP i EBRD će surađivati s privatnim tvrtkama, udrugama poslovnih žena i obrazovnim institucijama, a u prvoj fazi pokretanja projektu će podršku pružiti konzultantska tvrtka People 1st iz Velike Britanije.

Nositelji inicijative nastojat će potaknuti što više privatnih tvrtki da studentima ponude priliku za kvalitetnu studentsku praksu u skladu s priznatim međunarodnim standardima kao i mogućnost mentorstva za vrijeme prakse.

Programi prakse bit će kreirani tako da studenti dobiju praktična znanja i vještine, koji će im olakšati izglede za zapošljavanje. Istovremeno, tvrtke će u suradnji s obrazovnim institucijama moći utjecati na približavanje obrazovnih programa potrebama tržišta rada.

'Smatramo da sadašnji obrazovni sustav učenike i studente ne čini dovoljno spremnima i konkurentnima za tržište, a studentska praksa u ovom obliku u kakvom danas postoji u većini slučajeva nije dovoljno sistematična u prenošenju praktičnih znanja mladima. Upravo zato smo pokrenuli Inicijativu privatnog sektora za mlade kojom će se mladima omogućiti stjecanje dodatnih znanja i vještina na samom radnom mjestu i dati kvalitetni savjeti za planiranje karijera', naglašava Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca .

Program će započeti u prosincu 2016. godine te će u početku studentima biti ponuđeno najmanje 100 mjesta za studentsku praksu, a studenticama barem 20 prilika za mentorstvo. Predviđeno trajanje inicijative je 18 mjeseci, s mogućnošću produljenja.

Tvrtke koje su već izrazile svoj interes za sudjelovanjem, između ostalih, su Atlantic grupa, Agrokor Erste banka, Ina, HT, Pliva, Podravka.

Iz akademske zajednice sudjelovanje su već potvrdili Ekonomski fakultet u Zagrebu, Agronomski fakultet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Pravni fakultet u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku, Odjel za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Sveučilište u Puli i Ekonomski fakultet u Rijeci.

Ova inicijativa se nadovezuje na već postojeći program Erasmus plus koji omogućuje studentima kvalitetnu stručnu praksu u inozemstvu.

Studenti na stručnoj praksi mogu provesti 2 do 12 mjeseci u inozemstvu, a tijekom prakse imaju pravo na odgovarajuću stipendiju za pokrivanje troškova putovanja i boravka.