GUSTE SANTINI:

Hrvatskoj treba pet milijardi eura za preživljavanje

26.03.2009 u 12:08

Bionic
Reading

'Projekcija proračunskih prihoda na kojima se temelji rebalans proračuna potpuno je nerealna', smatra nezavisni ekonomist Guste Santini. Vladina je pretpostavka da će BDP u ovoj godini pasti za dva posto, a Santini očekuje pad od sedam posto, spominjući pritom da su Slovneci već prihvatili pad BDP-a od četiri posto

Santini smatra da je Vladin rebalans prvenstveno vatrogasna mjera napravljena zbog vjerovnika kako bi se mogli zadužiti na vanjskom tržištu. On misli da se moglo znatno više zahvatiti po svim elementima, a ne slaže se s rezanjem plaća u javnim i državnim službama. Smatra da se nije ništa učinilo na štednju na lokalnoj razini gdje postoje velike rezerve.

Zaključujući svoje prilično crne prognoze, Santini je rekao da će Hrvatskoj u ovoj godini za preživljavanje trebati oko pet milijardi eura.

Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a smatra da je rebalans prvi korak koji je država morala napraviti kako bi mogla izići na međunarodno financijsko tržište i dobiti kapital za pokrivanje proračunskog deficita. Kuštrak drži da je rebalansom napravljen odlučan potez, ali smatra da će se tek vidjeti koliko će dugo držati vodu sadašnje smanjenje proračunskih prihoda i rashoda.