SVJETSKA BANKA ŠIROKE RUKE

Hrvatskoj odobreno 200 milijuna eura kredita

euri

euri

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Svjetska banka odobrila je u utorak 200 milijuna eura (nešto više od 1,45 milijardi kuna) zajma Hrvatskoj za razvoj fiskalnog, socijalnog i financijskog sektora, kao podršku naporima hrvatske Vladine u ublažavanju utjecaja globalne gospodarske krize, stoji u priopćenju Svjetske banke

Pritom se misli na mjere koje je Vlada već počela poduzimati u području fiskalne konsolidacije javnih financija, poboljšanju učinkovitosti i stabilnosti financijskog sektora te jačanju sustava socijalne zaštite, pojašnjavaju iz te institucije. Kredit je odobren na rok otplate od 15,5 godina uz šestomjesečni Libor za euro uvećan za fiksnu kamatnu maržu u visini do 2 posto.

'Hrvatske su vlasti do sada relativno dobro reagirale na utjecaj globalne krize u usporedbi s ostalim zemljama u regiji', izjavio je Theodore O. Ahlers, zamjenik direktora Svjetske banke za srednju Europu i baltičke zemlje.

'Cilj je kreditom održati makroekonomsku stabilnost i odgovarajući fiskalni okvir te pomoći jačanje financijskog sektora'.

Otkako se Hrvatska priključila Svjetskoj banci 1993. godine, ova organizacija aktivno pruža pomoć Hrvatskoj u obliku financijske i stručne pomoći, savjeta vezanih za sektorske politike te analitičkih usluga. Do sada je Svjetska banka odobrila Hrvatskoj 43 zajma ukupne vrijednosti od 2,96 milijardi dolara, te 52 darovnica ukupne vrijednosti 70 milijuna dolara

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi