HRVOJE STOJIĆ:

'Hrvatsko gospodarstvo je poput usamljene kornjače'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 07.03.2011 13:43
  • Objavljeno 07.03.2011 u 13:20
Hrvoje Stojić

Hrvoje Stojić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

'Hrvatsko gospodarstvo kaska u oporavku u odnosu na gospodarstva zemalja u okruženju, a zaostajući trendovi izgledni su i u budućem razdoblju' zaključio je Hrvoje Stojić, glavni analitičar HypoAlpe Adria banke, predstavljajući analizu gospodarskih kretanja u Hrvatskoj, uključujući i kratkoročne makroekonomske izglede

'Hrvatsko gospodarstvo izgleda poput usamljene kornjače zato što ima jednu od najsporijih stopa rasta BDP-a u široj regiji, ali i zato što pokazuje najmanju spremnost da se mijenja', rekao je Stojić.

Analitičari HAAB-a u ovoj godini očekujugospodarski rast od 1,8 posto, pri čemu će na rast pozitivno utjecati poboljšanje poslovne klime i ubrzavanje strukturnih reformi vezano uz približavanje Europskoj uniji. Doprinos snažnijem rastu donijet će i turistička sezona od koje analitičari HAAB-a očekuju rast prihoda od tri do četiri posto.

Negativni utjecaj na gospodarski rast imat će spor oporavak osobne potrošnje, pad industrijske proizvodnje i visoki fiskalni deficit.

Stojić je posebno upozorio na problem rastućeg fiskalnog deficita, po čemu smo najslabiji u regiji. 'Hrvatska je jedina zemlje u regiji koja će u ovoj godini nastaviti voditi ekspanzivnu fiskalnu politiku', tvrdi Stojić te procjenjuje da će zbog takve politike proračunski deficit u ovoj godini dostići 7,5 posto BDP-a. 'Zbog svega toga Hrvatskoj prijeti sniženje kreditnog rejtinga ispod investicijskog nivoa', upozorava Stojić.

Što se tiče provedbe vladinog programa gospodarskog oporavka, Stojić najveći problem vidi u odustajanju od reforme tržišta rada. 'Hrvatska jako loše stoji po pitanju konkurentnosti zbog previsokog jediničnog troška rada i nefleksibilnosti radnog zakonodavstva', smatra Stojić.

Zbog toga ni u ovoj godini neće doći do smanjenja nezaposlenosti. Analtičari HAAB-a procjenjuju da će u ovoj godini stopa nezaposlenosti dostići 12,5 posto (prema metodologiji Međunarodne organizacije rada), a smanjenje nezaposlenosti očekuju tek u prvoj polovici 2012. godine.

Iako globalni pritisci rastućih cijena energenata i hrane podižu inflacijska očekivanja, analitičari Hypo banke prognoziraju da će domaća inflacija ostati na niskoj razini (2,5 posto ili malo iznad) s obzirom na slabu domaću potražnju i stabilan tečaj.

Pozitivni trendovi u kretanju izvoza i rast turističkih prihoda utjecat će na obuzdavanje 'eksternih rizika'. Međutim, usprkos niskom deficitu platne bilance i solidnom pokriću deviznim rezervama, rizici u pogledu inozemnih neravnoteža nisu do kraja obuzdani zbog visokih potreba za refinanciranjem inozemnog duga od 32 posto BDP-a

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!