ISPUNJENJE BANDIĆEVE ŽELJE

Hrvatski konzorcij najbliži Areni Zagreb

Bionic
Reading

Najveća hrvatska sportska dvorana Arena Zagreb nakon trećeg natječaja ipak bi mogla dobiti upravitelja. Na natječaj se prijavila samo tvrtka 'Arena poslovno upravljanje', koju su za tu namjenu osnovali agencija Da!, Intel, Ingra, Orfej i Dialogos

Iako u konzorciju tvrde da nema dominantnog partnera, Poslovni dnevnik piše, da najveći udjel ima upravo Digitelova tvrtka kćer - agencija Da! koja se bavi organizacijom događanja.

Tako bi se na kraju mogla i ostvariti želja Milana Bandića koji je prije šest mjeseci, dok su se vodili pregovori s SMG-om i Global Spectrumom, poručio da bi on radije 'hrvatsku tvrtku i hrvatsku pamet'. Natječaj je na kraju poništen i početkom ove godine raspisan je novi.

I sadašnji direktor Arene Zagreb, Zdenko Antunović je uvijek isticao da bi u slučaju okupljanja domaćeg konzorcija na čelu s Digitelom oni bili favorit. Ostali jaki, domaći partneri samo su pojačali težinu ponude. Nije zanemarivo da već godinama, primjećuje Poslovni dnevnik, pa i na zadnjim izborima, Bandićevu kampanju radi Millenium promocija, agencija za odnose s javnošću vlasnički povezana s Digitelovom tvrtkom Premisa.

Intel kao drugi partner je tvrtka kćer Ingre, a iako je vodi mladi Hrvoje Cesar, glavni operativac je Marijan Kostrenčić. Ingra je sadašnji vlasnik Arene Zagreb, a iako je želi prodati, njena uprava smatra da bi bilo profitabilno voditi organizaciju događanja. Orfej kao HRT-ova kćer za audiovizualnu produkciju bi osigurala emitiranje događanja i plasman, dok je Dialogos tvrtka koja se bavi grafičkim dizajnom. Njen osnivač Boris Galogaža vodi i Digitelovu tvrtku Dizajn lab.

Novi konzorcij je tako pokrio sve segmente upravljanja, a najveća zamjerka, piše Poslovni dnevnik, je što nemaju iskustva u upravljanju objektima. Prije godinu dana bilo je najavljeno da će se za upravljanje Arenom tražiti tvrtka s međunarodnim iskustvom, ali su redom otpadali svi koji imaju takvu referencu - SMG, AEG i Global Spectrum.

Razlozi su bili nedovoljno dobre ponude po procjeni Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga. Svi su tražili da se njima plati upravljanje, a nisu ponudili jamstva za dovoljan broj događanja. Grad je očekivao da se njima plati fiksni iznos godišnje koncesije. Povjerenstvo na čelu s najbližim Bandićevim suradnikom Duškom Ljuštinom zato je sve prijašnje ponude odbacilo. Što je ponudila Arena poslovno upravljanje znat će se danas.