raketni napad

[VIDEO] Nova eksplozija kod zračne luke u Kabulu, ima mrtvih i ranjenih. Talibani potvrdili da je riječ o američkom napadu na bombaša samoubojicu

29.08.2021 u 15:30

Bionic
Reading

Više je ljudi poginulo i ozlijeđeno u eksploziji koja je odjeknula u nedjelju poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu kod zračne luke u Kaubulu

Prve informacije govore o najmanje dvoje poginulih i tri ranjene osobe u raketnom napadu nedaleko zračne luke, prenosi Alarabiya afganistansku novinsku agenciju Asvaka. Napad se dogodio svega nekoliko sati nakon što je američki State Department upozorio svoje državljane da napuste područje oko zračne luke zbog očekivanog napada. Pripadnik snaga sigurnosti donedavne vlade rekao je za agenciju AFP da je raketa pogodila kuću nedaleko zračne luke.

Talibani su pak, javlja AP, poručili kako je cilj američkog zračnog napada bio bombaš samoubojica u vozilu koji se spremao napasti međunarodnu zračnu luku u Kabulu, iz koje se evakuiraju američke vojne snage.

Slobodni novinar Shafi Karimi postavio je video posljedica eksplozije na svoj twitter profil.

Napad u Kabulu, unatoč prvim sumnjama da je ponovno djelo ekstremista iz Islamske države, ipak su izveli Amerikanci. Prvi je informaciju objavio Idrees Ali, dopisnik Reutersa, koji kaže kako su mu tu informaciju potvrdila dva službena američka izvora.

Američki dužnosnici koji se željeli ostati anonimni, za Reuters su potvrdili da je napad bio usmjeren na pripadnike ISIS-K (Islamska država Horasana).

Podsjetimo, u četvrtak su pripadnici ISIS-K izveli napad u kojem je poginulo više od 170 osoba, uključujući i 13 američkih vojnika. Amerikanci su u subotu uzvratili napadom dronom u kojem su ubijene dvije osobe za koje SAD tvrdi da su umiješane u planiranje napada.

U četvrtak je izvršen napad kod zračne luke u Kabulu Izvor: Profimedia / Autor: Saifurahman Safi / Xinhua News / Profimedia