POTICAJ PROIZVODNJI

Hrvatski duhani kooperantima će nuditi četverogodišnje ugovore

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 02.03.2015 12:58
  • Objavljeno 02.03.2015 u 12:34
Berba duhana (1)

Berba duhana (1)

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

Hrvatski duhani, tvrtka koja posluje u sklopu Adris grupe, svojim će kooperantima ponuditi četverogodišnje ugovore koji, ističu, brojnim pogodnostima proizvođačima jamče dodatnu stabilnost i profitabilnost proizvodnje

‘Uz stabilne otkupne cijene, svjesni stalnog rasta troškova proizvodnje, dosadašnju smo naknadu od 2,50 kuna po kilogramu duhana povećali na 3 kune, a ona će se odnositi i na duhan iz pete i šeste klase, koji do sada nisu bili obuhvaćeni tom naknadom. Odmah nakon sadnje, za svaki dodatni hektar zasađen duhanom, proizvođaču ćemo isplatiti naknadu od 4.000 kuna. Novina je i to da će od ove godine Hrvatski duhani s proizvođačima duhana ugovarati prosječni prinos koji u suhome ratarenju iznosi 2.300 kg po hektaru, odnosno, 2.800 kg po hektaru na navodnjavanim proizvodnim površinama. Za ostvareni prinos veći od 2.300 kg duhana po hektaru, isplatit ćemo i dodatni poticaj od jedne kune po kilogramu’, rekao je Zlatko Pleša, direktor Hrvatskih duhana.

Proizvođačima jamče i siguran otkup svih proizvedenih količina, a kao i prethodnih godina, svojim će kooperantima omogućiti kontinuirani stručni nadzor te nabavu mineralnih gnojiva i ostalih reprodukcijskih materijala po povoljnim cijenama i nižim kamatnim stopama.

Pleša je istaknuo je kako vjeruje da će ovim mjerama postići dodatni interes za proizvodnju

‘Uvjeren sam da ćemo postići realno povećanje ugovorenih površina od oko 300 hektara u odnosu na 3.755 hektara ukupno zasađenih prošle godine, kako bi se povećala konkurentnost i profitabilnost te na taj način osigurala budućnost hrvatske primarne proizvodnje duhana’, naglasio je Pleša.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!