SUŠNa GODINa

Hrvatski dioničari već drugu godinu kratkih rukava, u eri korone samo rijetke kompanije isplaćuju dividendu

22.04.2021 u 19:05

Bionic
Reading

Džepovi domaćih dioničara već drugu godinu osjetno su prazniji zbog pandemije koronavirusa. Kompanije iz sektora nagrizenih koronakrizom niti ove godine neće isplaćivati dividende, a i one dobrostojeće prilično su suzdržane u nagrađivanju dioničara. Ipak, ima iznimki

Upravljačka tijela vodećih hrvatskih tvrtki ovih dana razmatraju prošlogodišnje rezultate i pripremaju skupštine dioničara. Na dnevnom redu je i raspodjela dobiti. Dok je lani većina kompanija odustala od isplate dobiti uslijed izbijanja pandemije, ove godine niti nemaju puno toga dijeliti jer je zarada u većini sektora izostala zbog posljedica koronakrize. Tako domaći dioničari već drugu godinu zaredom ostaju kratkih rukava.

Ovogodišnji kalendar dividendi prilično je tanak, a od kompanija čije su dionice uvrštene na Zagrebačku burzu dosad ih je svega šest isplatilo ili najavilo isplatu dividendi. Najzadovoljniji mogu biti dioničari tvrtki iz prerađivačke industrije, one koja se othrvala koronakrizi.

Proizvođač auto dijelova AD Plastik ostvario je solidnu dobit unatoč jednomjesečnom prekidu proizvodnje. Dioničarima je u ožujku isplatio osam kuna po dionici, dvostruko više nego prošle godine. Kontinuitet u isplati dividendi zadržao je i Končar D&ST, najuspješniji dio Grupe Končar. Društvo je za početak lipnja najavilo isplatu dividende redovnim i povlaštenim dioničarima u iznosu od 51,4 kune po dionici, što je desetak posto manje nego lani.

Dobar potencijal za isplatu dividende imaju i vodeće prehrambene kompanije Atlantic Grupa i Podravka, ali njihove uprave još nisu otkrile koliki dio dobiti namjeravaju rasporediti vlasnicima.

U svibnju bi trebalo stići i osam kuna dividende vjernim dioničarima Hrvatskog Telekoma. To je isti iznos kao i prošle godine, a vlasnicima je ovoga puta namijenjeno više od 90 posto prošlogodišnje dobiti.

Riječka pomorska agencija Jadroagent, koja početkom godine tradicionalno isplaćuje predujam dividende, ove godine dioničarima je isplatila ukupno 70 kuna, odnosno 20 kuna manje nego lani.

  • +16
AD Plastik isplatio je dioničarima 4 kune više nego lani Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dividendu od 40 kuna, nakon jednogodišnje pauze, najavila je Auto Hrvatska, a novac bi na račune dioničara trebao sjesti krajem svibnja. Posljednji je u kalendar upisan zatvoreni investicijski fond Breza nagrađujući dioničare s tri kune po dionici isplatom sredinom lipnja.

Puno je duži popis firmi koje ove godine neće obradovati svoje dioničare. Sigurno je to da će praznih džepova ostati dioničari banaka i turističkih tvrtki. Banke već drugu godinu ne isplaćuju dobit poštujući naredbu Hrvatske narodne banke. Naime HNB je privremeno ograničio isplatu dividendi kako bi se povećala otpornost banaka i održala stabilnost financijskog sustava u pandemiji. Banke su lani ostvarile upola manju dobit nego 2019., a utjecaj pandemije ogleda se u znatnom povećanju rizičnosti kreditnog portfelja.

Hrvatski Telekom obradovao je vjerne dioničare s 8 kuna dividende Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Za razliku od banaka, hotelijerske kompanije lani su zbrajale gubitke pa uistinu nemaju što dijeliti dioničarima. Sudeći po poslovnim rezultatima i akumuliranim gubicima, kratkih rukava ostat će i dioničari građevinskih i brodarskih kompanija.

Ako usporedimo dividendne prinose, koji pokazuju stopu povrata na tržišnu cijenu dionice, trenutno je najisplativija dionica fonda Breza s prinosom od 8,57 posto. Prinos između četiri i pet posto nude dionice AD Plastika, Auto Hrvatske, HT-a i Jadroagenta. Kupci dionica Končar D&ST-a mogu ostvariti povrat od 3,12 posto za povlaštene, odnosno 3,06 posto za redovne dionice.