nakon sedam godina na dnu

Hrvatska više nije 'smeće': S&P nam je dodijelio viši kreditni rejting

22.03.2019 u 22:20

Bionic
Reading

Rejtinška kuća S&P u petak navečer objavila je nove kreditne rejtinge za Hrvatsku za zaduženja u domaćoj i stranoj valuti. Hrvatska je podsjetimo, još 2012. pala u status 'junk' tj. njezine obveznice ulagači su smatrali 'smećem'.

Kreditni rejting za dugoročna zaduženja u stranim valutama podignut je s ocjene BB+ na ocjenu BBB-, što jednostavno rečeno znači da hrvatske dugoročne obveznice više nisu špekulativni instrumenti već kakva-takva ulagačka prilika. Pritom se napominje da su izgledi za taj kreditni rejting stabilni, što znači da se uskoro neće mijenjati u niti jednom smjeru.

Što se dugoročnih zaduženja u domaćoj valuti tiče, kreditni rejting podignut također je podignut s razine BB+ na razinu BBB- sa stabilnim izgledima.

Što se kratkoročnih zaduženja tiče, kako stranih tako i domaćih, Hrvatska je dobila rejting A-3, što pretpostavlja da zemlja neće imati nikakvih problema s vraćanjem dugova s dospijećem kraćim od godinu dana.

Ako vam sve ovo djeluje zbunjujuće i apstraktno kreditni rejting može se poistovjetiti s kreditnom sposobnošću građana koju ocjenjuju banke prilikom davanja kredita.

Od povrata investicijskog rejtinga trebali bi profitirati – država, poduzeća i građani - i to primarno kroz nešto niže kamatne stope, ali i otvaranje vrata investitorima koji se suzdržavaju od ulaganja u zemlje sa statusom 'smeća'.

Viši rejting nosi veću atraktivnost za sve vrste ulaganja, pa se slobodno može nagađati da bismo možda privukli i nešto više stranih investitora koji bi u zemlji otvorili pokoje novo radno mjesto.