s 59. na 46. poziciju

Hrvatska skočila za 13 mjesta na ljestvici konkurentnosti, nitko u ovoj godini nije toliko rastao

15.06.2022 u 08:20

Bionic
Reading

Prema podacima IMD-ove svjetske ljestvice konkurentnosti za 2022. Danska po prvi put preuzima vodstvo, dok je Hrvatska je doživjela najveći ovogodišnji rast, pomaknuvši se s 59. na 46. mjesto, napredujući po svim čimbenicima konkurentnosti. To bi moglo biti povezano s poboljšanjem poslovnog raspoloženja zbog nadolazećeg pristupanja zemlje europodručju, istaknuli su iz Svjetskog centra za konkurentnost (WCC)

'Raduje nas iznimni rast Hrvatske na Svjetskoj ljestvici konkurentnosti (WCR), s 59. na 46. mjesto ove godine. Nakon dvije pandemijske godine i dva razorna potresa, ovakav rast veseli i pokazuje iznimnu otpornost hrvatskog gospodarstva. Očekivane prednosti ulaska u europodručje, Schengenski prostor, ali i proces pristupanja OECD-u, doprinijele su pozitivnim promjenama u hrvatskom gospodarstvu koje je zabilježila Svjetska ljestvica konkurentnosti,“ istaknuo je v.d. predsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Ivan Mišetić.

Danska je na prvom mjestu, po prvi puta u 34-godišnjoj povijesti ljestvice, nakon što je 2021. godine zauzela 3. mjesto. Imala je izvanredne rezultate u čimbenicima poslovne učinkovitosti (1.) te produktivnosti i učinkovitosti (1.), a od pod-čimbenika, u praksi upravljanja (1.) Švicarska je pala na 2. mjesto, a Singapur se vratio na 3. mjesto (s 5.).

U prvih 10, Švedska je pala na 4. mjesto (sa 2.), a Hong Kong se popeo na 5. (sa 7.). Dok je Nizozemska izgubila dva mjesta padom na 6. mjesto (s 4.), Tajvan je napredovao za jedno mjesto (7. s 8.), a Finska se pridružila prvih 10 po prvi put od 2009., dosegnuvši 8. poziciju (s 11.). Norveška je pala sa 6. na 9., a SAD su ponovno ušle u prvih 10.