HITNE MJERE

[DOKUMENT] Strani ulagači predstavili 'Bijelu knjigu 2020.' s pet glavnih preporuka Vladi za konkurentnost

12.04.2021 u 12:47

Bionic
Reading

Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj u suradnji s konzultantskom tvrtkom Deloitte predstavilo je 'Bijelu knjigu 2020.' pod naslovom 'Konkurentnost nema alternativu' autora Velimira Šonje.

Otvarajući skup, predsjednik FICC-a Mladen Fogec rekao je da Bijela knjiga opisuje stanje, ali i objašnjava što treba poboljšati. U dvojbi oko vrata koja su za investitore poluotvorena ili poluzatvorena, FICC ih vidi ipak poluotvorenima.

- Uspjeh bi bio i zabijanje 'kajle' u ta poluotvorena vrata, pa da ih onda polako jače otvaramo - rekao je Fogec. Napomenuo je da su svibanjski lokalni izboru posljednji u nizu, i ministru financija uputio poruku da država treba nastupajuće tri godine bez izbora iskoristiti za reforme.

Ministar financija Zdravko Marić usporedio je 'Bijelu knjigu 2020' s Nacionalnim programom oporavka i otpornosti (NPOO). Prema Mariću, oba su dokumenta okrenuta reformama.

Ministar financija naveo je da je dosadašnji trošak pandemije oko 32 milijarde kuna i upozorio da smo se iz prethodne, financijske krize, izvlačili više od deset godina. Sad, čim pandemija bude u drugome planu, treba nam 'sprinterski skok iz startnog bloka' (što sugerira i vizual 'Bijele knjige').

Naglasio je da će uskoro opet u prvi plan iskočiti ključni izazovi od prije pandemije. Prije svega, to je problem demografije, iseljavanja i radnje snage. Osim toga, Marić se založio za reforme, od svog, poreznog dijela, preko javne uprave, pravosuđa, zdravstva i obrazovanja, te u sektoru tvrtki u državnom vlasništvu.

Dokument: "Bijela-knjiga 2020."

U nastavku je viceguvernerka HNB-a Martina Drvar govorila o COVID-mjerama središnje banke, a autor 'Bijele knjige' Velimir Šonje iz Arhivanalitike predstavio je ključne elemente iz svoje analize rađene po narudžbi FICC-a.

Ovogodišnja publikacija se koncentrirala se na hitne mjere. Njezinih je pet glavnih preporuka: poboljšanje međunarodne porezne konkurentnosti, ubrzanje administrativnih i sudskih postupaka, jačanje vladavine prava, ubrzanje javne nabave i borba protiv korupcije te reforma javne administracije.

Šonje je istaknuo da su ovim izdanjem Bijele knjige željeli afirimirati jedan novi pojam u društvenim promjenama, a to je ubrzanje.

Gledano poslovnom logikom, pojasnio je Šonje, brzina je prihod, a sporost trošak. Pritom bilanca, odnosno račun dobiti i gubitka, jest "razlika između onoga gdje smo brzi i onog gdje smo spori".

Kada je riječ o reformi javne administracije, Šonje je kao ključno za poduzetnike istaknuo brzinu odlučivanja, posebno u postupcima javne nabave. Da bi do tog ubrzanja došlo treba staviti naglasak na nagrađivanje i osobnu odgovornost onih koji o tome u javnom sektoru odlučuju, napomenuo je.

Šonje je tu naveo i princip "šutnja administracije je pristanak", u smislu da ako neka zatražena dozvola nije izdana u određenom roku da se smatra automatski odobrenom, kao i princip da se za jedan novi propis koji se uvodi dva stara ukidaju.

Osim važnosti ubrzanja administrativnih i sudskih postupaka te javne nabave, Šonje je apostrofirao i potrebu poboljšanja međunarodne porezne konkurentnosti, uz potrebu ostvarenja jedinstvenih i niskih poreznih stopa i naglasak na direktnim porezima, a otklanjanju parafiskalnih nameta, kao i važnost poticaja za istraživanje i razvoj.

Istaknuo je i potrebu jačanja vladavine prava, a osim rada sudova tu je naglašena i potreba ujednačenog i predvidivog postupanja, s primjerom Porezne uprave.

"Ovo su praktični prioriteti, nešto što je goruće i konkretno i s čime se može u kratkom roku upravljati kako bi se ostvarile promjene", rekao je Šonje.