POTPISAN UGOVOR O KREDITU

Hrvatska pošta kreće u gradnju sortirnog centra u Velikoj Gorici

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 27.11.2017 13:23
  • Objavljeno 27.11.2017 u 13:23
Ivan Čulo, Tamara Perko i Tomislav Vuić

Ivan Čulo, Tamara Perko i Tomislav Vuić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatska poštanska banka (HPB) potpisale su u ponedjeljak s Hrvatskom poštom (HP) ugovor o financiranju izgradnje prve faze novog sortirnog centra u Velikoj Gorici, vrijednost tog kredita je 155 milijuna kuna, dok je cijelo ulaganje 'teško' 350 milijuna kuna

Ugovor o zajedničkom kreditu potpisali su predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić i predsjednik Uprave HP-a Ivan Čulo.

Kako je istaknuto, u skladu s programom kreditiranja po modelu podjele rizika HBOR i HPB u kreditu sudjeluju s jednakim iznosima, po 77,5 milijuna kuna. Kredit je na 10 godina, s rokom počeka od dvije godine, a kamatna stopa je 2,5 posto. 

Predsjednik Uprave HP-a Ivan Čulo kazao je da je kredit od 155 milijuna kuna samo dio investicijskog ciklusa pokrenutog ove godine. Vrijednost izgradnje novog logističkog centra u Velikoj Gorici ukupno iznosi 350 milijuna, istaknuo je. 

'Cijela investicija sastoji se u jednom dijelu od kreditnog aranžmana s HPB-om i HBOR-om, dok ćemo je u drugom dijelu financirati iz vlastitih sredstava', napomenuo je Čulo.

Kaže i kako je prvi korak prema novom logističkom centru već realiziran te će kroz desetak dana biti  otvoren novi sustav za sortiranje pismenih pošiljaka, investicija vrijedna 62 milijuna kuna (plus PDV). 

Najavio je i raspisivanje natječaja za nabavu sustava za sortiranje paketskih pošiljaka te naglasio kako u idućem razdoblju planiraju ulagati značajnija sredstva upravo u logističke kapacitete i sustave za sortiranje paketskih pošiljaka, odnosno za pružanje kvalitetne i svima dostupne usluge kupovine putem interneta na prostoru Hrvatske. 

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko istaknula je da HBOR podržava projekte vezane uz infrastrukturu kako bi se omogućio ravnomjeran razvitak svi područja Hrvatske, pri čemu je infrastruktura kamen temeljac takvog razvoja. 

Logistički centar će omogućiti efikasniju uslugu te smanjenje troškova, smatra Perko, koja je istaknula da HP ima tržišni udio od 81 posto, čime je izgradnja logističkog centra logičan korak u daljnjem razvoju.

Za HPB je potpisani ugovor važan zbog dvije stvari - osim iznosa i kvalitete investicije i zbog toga što je klijent Hrvatska pošta s kojom 'zajedno gradimo najveću mrežu poslovnica za prodaju financijskih usluga u zemlji', rekao je predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić.  

Kako je istaknuto, kompleks se gradi na strateški važnom mjestu za razvoj i poboljšanje procesa prijenosa pošiljaka, blizu Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman i nedaleko od prilaza autocesti Zagreb-Sisak te brze gradske prometnice Zagreb-Velika Gorica. 

Gradnja logističkog centra HP-a planirana je u dvije faze, sortirni centar u prvoj, a upravna zgrada u drugoj fazi. Ukupna površina kompleksa nakon završetka svih faza gradnje iznositi će oko 38 tisuća metara kvadratnih. Useljenje u novi logistički centar očekuje se početkom 2019. godine. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!