DAŠAK LUKSUZA

Hrvatska je ove godine dobila desetak novih hotela, pogledajte najatraktivnije

16.09.2023 u 19:13

Bionic
Reading

Svake godine Hrvatska postane bogatija za nekoliko novih hotela podižući tako kvalitetu turističke ponude. Najviše hotelskih kapaciteta gradi se na jadranskoj obali, ali u posljednje vrijeme primjetan je investicijski procvat u unutrašnjosti Hrvatske, osobito u glavnom gradu

Nedostatak hotelskih kapaciteta jedna je od glavnih mana hrvatskog turizma. Zahvaljujući povećanim ulaganjima, u protekle dvije godine došlo je do blagog povećanja udjela hotela i hostela u smještajnim kapacitetima. Ipak, po broju postelja i dalje dominira privatni smještaj, što je ozbiljna prepreka razvoju održivog cjelogodišnjeg turizma.

U ovoj godini diljem Hrvatske otvoreno je desetak novih i obnovljenih hotela visoke kategorije. Luksuzne sobe, otvoreni bazeni, wellness i spa centri te vrhunski restorani i barovi samo su neke od značajki novih turističkih aduta. Izdvojili smo neka od atraktivnijih zdanja.

Grand hotel Zagreb, Zagreb

Grand hotel Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon temeljite obnove objekta koji je godinama poslovao kao hotel Holiday, na zagrebačkom Jankomiru početkom travnja otvoren je Grand hotel Zagreb. U taj kongresni hotel s četiri zvjezdice dubrovački poduzetnik Vido Kristić uložio je oko 15 milijuna eura.

Ima 160 soba i četiri kongresne dvorane, a prostire se na ukupno 14.900 kvadratnih metara. Raspolaže bogatim wellness i spa programom, uključujući bazen, saune, ali i neuobičajene sadržaje poput barokomore i plutajuće sobe. Gastronomska ponuda uz hotelski uključuje nacionalni a la carte restoran i bar.

Dizajn hotela spoj je funkcionalnosti i elegancije, što ga čini idealnom destinacijom za odmor, poslovna događanja te vjenčanja cijele godine.

Hotel Zonar, Zagreb

Sredinom travnja u Zagrebu je otvoren hotel Zonar. Riječ je o bivšem hotelu Panorama na Trešnjevki, a koji je doživio impresivnu rekonstrukciju zahvaljujući sinergiji arhitektonskog Studija UP i dizajnera Silvija Vujičića.

Svojim gostima nudi gastronomsko iskustvo u sklopu restorana Skinny Pig, čija su jela podijeljena u četiri razrađena nutricionistička jelovnika, kao i restorana s terasom Skinny Pig Steaks, posvećenog vrhunskim steakovima od ribe i mesa. Jedan od glavnih aduta hotela je bazen na krovu, s kojeg se pruža panoramski pogled na grad, u sklopu kojeg je svoje mjesto pronašao i bar Cherry Pop.

Veladrion Resort, Žrnovnica

  • +4
Veladrion Resort – najnoviji hrvatski resort s pet zvjezdica Izvor: Promo fotografije / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

U uvali Žrnovnica, između Velebitskog kanala i kvarnerskih otoka, krajem travnja otvoren je preuređeni Veladrion Resort. To je drugi hotel s pet zvjezdica Zubak grupe na jadranskoj obali.

Veladrion Resort sastoji se od tri raskošno uređene i opremljene vile, spa i wellness centra, vanjske i unutarnje teretane, privatne plaže te restorana Almaris. Vile imaju 13 apartmana i pet soba, a u ponudi je i jedinstvena kućica na drvetu.

Sa smještajnim kapacitetom od oko 40 osoba, smještaj je namijenjen samo starijima od 16 godina, gostima željnih privatnosti, prvoklasnog hospitalityja te široke palete dodatnih morskih aktivnosti.

Kul IN Ablana, Jablanac

  • +34
Hotel Ablana i Jablanac Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Početkom lipnja u primorskom mjestu Jablanac, 40-ak kilometara udaljenom od Senja i Karlobaga, počeo je s radom hotel/kampus Kul IN Ablana u vlasništvu Darka Matta Sertića, američkog biznismena hrvatskog podrijetla. Hotelski kompleks nastao je preuređenjem dugogodišnje napuštene hotelske zgrade Ablana.

Pritom ne nudi samo smještaj, već i restoran s jelovnikom inspiriranim lokalnim namirnicama, klimom i ekološkim okruženjem. Pored toga, postao je integralni dio edukativne misije Kul IN-a, prve privatne međunarodne kulinarske škole u Hrvatskoj, čiji su studenti danas lideri u gastronomiji i ugostiteljstvu te dolaze iz preko 40 zemalja svijeta.

Hotel Kanjon Zrmanje, Obrovac

Nakon saniranja štete od poplave, u lipnju je u Obrovcu otvoren gradski hotel Kanjon Zrmanje. Obnovljeni hotel promijenio je vizuru gradića na Zrmanji, osobito noću, kada se upali dekorativna rasvjeta.

Obnova hotela u vlasništvu slovačkih poduzetnika Attile i Petera Angyala trajala je šest mjeseci, a nudi 40 moderno opremljenih smještajnih jedinica, izvrsnu gastro ponudu i raznolike sportske sadržaje.

Meet boutique hotel, Zagreb

  • +6
Meet hotel Zagreb Izvor: Promo fotografije / Autor: Booking.com

Početkom srpnja Zagreb je postao bogatiji za novi hotel u samom centru grada, u Praškoj ulici. Riječ je o Met boutique hotelu, u kojem se na sveukupno pet katova nalazi 26 soba, bar Pen22 te restoran Valmarie.

Hotel obilježava naglasak na umjetnosti, estetici i inovativnim dizajnerskim elementima. U svim sobama nalazi se i kultna fotelja Utrecht, koju je 1935. godine dizajnirao Gerrit Rietveld, i mini radni prostor, a kupaonice su modernog izgleda te izrađene od kombinacije glatkog betona s prokoneškim mramorom sa slavnog otoka Marmare u Grčkoj. Samo uređenje kupaonica inspirirano je spa centrom, a i on će uskoro biti otvoren u hotelu.

AC Hotel by Marriott, Split

  • +15
AC Hotel Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Edvard Nalbantjan

Sredinom srpnja na vrhu najvišeg nebodera u Hrvatskoj, splitskog Westgate Towera, otvoren je hotel AC Hotel by Marriott, dio portfelja Marriott Bonvoya, globalnog putničkog programa tvrtke Marriott International.

Ima 214 soba i apartmana, a odlikuje ga suvremeni minimalistički dizajn. Gosti tako kroz potpuno ostakljeni toranj mogu uživati u pogledu na rimski akvadukt stariji od 1700 godina, a iz svake sobe pruža se pogled na more i panoramu grada.

U skladu s jadranskom kulinarskom scenom, nudi okuse mediteranske kuhinje u restoranu Laureto pod vodstvom hrvatskog chefa Gorana Šikića.

Ostali sadržaji uključuju 178 SPA s unutarnjim bazenom, saunom i parnom sobom te 325 četvornih metara prostora za sastanke koji može primiti do 240 ljudi.

Hotel Crystal, Orebić

U srpnju je u Orebiću otvoren boutique hotel Crystal, u koji je uloženo sedam milijuna eura. Nakon otvaranja Pelješkog mosta, najveća je investicija na poluotoku u hotelske kapacitete. Investitor i vlasnik objekta je građevinski poduzetnik Branko Peter Puljich, rođeni Australac koji se zaljubio u Orebić još u mladosti.

Hotel je smješten tik uz plažu u Orebiću, s pogledom na grad Korčulu. Kategoriziran je s četiri zvjezdice i ima 30 smještajnih jedinica, a namjera je da bude otvoren čitave godine.

Do kraja godine očekuje se još otvaranje obnovljenog hotela Park u Slavonskom Brodu sa 60 soba i devet kongresnih dvorana te novog hotela Arena Hospitality Grupe u Zagrebu pod brendom art‘otel.